De strijd om de armleuning op het vliegtuig kan weer losbarsten: dit is hoe je je slag thuishaalt

Thinkstock
Niets kan reisstress zo doen opflakkeren als de strijd om de armleuning in het vliegtuig. Want wie heeft het recht om net die middelste leuningen in te palmen? En wat moet je doen als je buur die beslissing al heeft genomen in jouw plaats? 

Wanneer je urenlang in het vliegtuig zit, kunnen de kleinste dingen het verschil maken tussen een genietbare vlucht en een absolute marteling. Dat je je arm te rusten kan leggen op je eigen armleuningen, is alvast een goed begin. Maar dat is niet altijd even evident. De middelste armleuningen zijn een soort van niemandsland: ze worden gedeeld door twee stoelen, waardoor beide passagiers ze kunnen claimen. Maar wie heeft er nu echt recht op?

Etiquette

Volgens de 'etiquette' behoren beide middelste armleuningen toe aan de passagier die in het midden zit. Tot slot moet hij al een hoop van de voordelen missen die zijn buren wel hebben, zoals de extra ruimte van het gangpad of het uitzicht van het raampje. Uit sympathie (of medelijden) zouden de passagiers volgens die logica de middelste armleuningen op moeten offeren ten voordele van de passagier tussen hen in.

Jammer genoeg gebeurt dat niet altijd. Als je pech hebt, worden de armleuningen voor je het weet vakkundig ingepalmd, en loop je het risico om een elleboogduel te ontketenen met één of beide medereizigers.

thinkstock

Hier zijn een paar tips om een conflict te voorkomen of net om de strijd zo snel mogelijk te beslechten. Opgelet, je kan deze tips enkel toepassen wanneer je in het midden zit...

1. Wees voorbereid

Wil je koste wat het kost de armleuningen veroveren, probeer dan om zo vroeg mogelijk op het vliegtuig te stappen. Plant je armen op de armleuningen voor je medepassagiers daar kans toe hebben en wees bereid om ze voor de rest van de vlucht daar te houden.

2. Vraag het gewoon

Je kan ook altijd gewoon vragen of je buur de armleuning wilt afstaan. Overtuig hem met bovenstaande argumenten, en met een beetje geluk gaat hij overstag. Desnoods kan je overeenkomen om de armleuning te delen, waarbij je allebei enkel een elleboog laat rusten.

3. Herover met geweld

Als bovenstaande opties falen, dan is er nog een mogelijkheid: je verovert je territorium zonder pardon terug. Kijk bijvoorbeeld hoe deze man de arm van zijn buur van de leuning stoot, maar let vooral ook op diens reactie:

4. Neem er vrede mee

Heb je geen zin in discussies, dan kan je je natuurlijk ook altijd neerleggen bij de de feiten. Houd in gedachten dat je vlucht niet oneindig is, kruis je armen en laat je buren maar begaan. Beloof jezelf dat je volgende keer aan het raampje of het gangpad gaat zitten en dat je dan alle armleuningen voor jezelf houdt. 
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Herman De Gent

  Als men nu de middelste zetel wegneemt hebben ze plaats genoeg om comfortabele zetels met comfortabele armleuning te plaatsen. Moeten ze in feite dan minder passagiers en bagage vervoeren, hetgeen minder brandstof betekent, wat het geldverlies aan tickets al een beetje zou kunnen compenseren. Laat ze de prijzen aanpassen en iedereen is, bijna, tevreden. Van laders, lossers, passagiers tot het vliegtuigpersoneel. Alleen een vluchtje meer, als ze niet staken, kan toch niet zo erg zijn zeker...

 • patrick duyck

  Enne ik doe mijn rug ook altijd nar beneden. Waarom niet het kan en ik heb ook geen last van die voor mij die dat doen

 • karel ongena

  Blijf uit die vervuilende sardienendozen weg. Is het echt nodig om een dagje-uit te vieren aan de andere kant van de wereld? Er moet dringend wat gedaan worden aan de prijzen, het kan toch niet normaal genoemd worden dat naar de VS vliegen, goedkoper is dan eens tuffen met de kusttram.

 • Dirk Cortvriendt

  Ik reis met mijn partner, dus....no problem

 • kris vdnees

  Mmm als ik hier zo lees is vliegen met Tui voor plebs :-/ Triest de reacties, niet iedereen heeft geluk om in business te vliegen.