Ga naar de mobiele website
^ Top

De nieuwe melkkoe van vliegmaatschappijen: je laten betalen om naast elkaar te zitten

rv
Wie met zijn partner of gezin op vliegvakantie gaat, zit natuurlijk graag op dezelfde rij in het vliegtuig. En daar spelen luchtvaartmaatschappijen graag op in. Almaar vaker vragen maatschappijen een extra bedrag om je stoelen te reserveren, wat de prijs van je vliegticket al gauw met enkele tientallen euro's opdrijft.

De Nederlandse vliegticketwebsite Tix.nl nam vijftien bekende luchtvaartmaatschappijen onder de loep en stelde vast dat alsmaar meer bedrijven extra aanrekenen voor stoelreservaties. Vaak is een stoelreservatie optioneel, maar soms ook verplicht. Zo verplicht Ryanair passagiers die met kinderen tot 12 jaar reizen om te betalen voor een stoelreservatie.

Al die achterpoortjes maken onderling vergelijken van vliegtickets er niet makkelijker op. Bovendien hebben de meeste maatschappijen geen tarievenoverzicht omdat dat per route, moment en stoel verschilt.

Volgens het onderzoek rekent 21 procent van de onderzochte bedrijven een meerprijs aan voor een stoel bij het raam of aan het gangpad. Wie meer achterin het vliegtuig plaatsneemt, krijgt doorgaans een goedkoper tarief aangerekend.

"Kwalijke zaak"

Een woordvoerder van Tix.nl vertelt aan de Telegraaf dat het voor de reizigers steeds moeilijker wordt om door de bomen nog het bos te zien. "Er zijn honderden verschillende tarieven voor een zitplaats. Die komen bovenop de ticketprijs en worden pas zichtbaar tijdens het boeken. Een kwalijke zaak."

"Gedwongen om meer te betalen"

Volgens de Tix.nl-woordvoerder word je bijna gedwongen meer te betalen. De prijzen lopen zo snel op tot 40 euro voor een enkele reis. Wie met meerdere personen reist en niet reserveert, riskeert ver uit elkaar te worden gezet.

"Er wordt steeds vaker geklaagd dat mensen die samen hebben geboekt en geen stoel hebben gereserveerd, bij onder meer Ryanair op willekeurige plaatsen in het vliegtuig worden ingedeeld.", zegt Esther Gorlee, marketing manager van Tix.nl. "Gevolg is dat je dus niet bij elkaar zit, wat voor een volgende reis natuurlijk extra motivatie is om wél geld uit te geven aan een stoelreservering."

Meer over27 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Lily Of Flanders

  Ik reserveer altijd mijn stoelen en dat kost 7 euro per persoon. Als ik het eens vergeet vraag ik gewoon aan de check in de stoelen die ik wil en als die vrij zijn krijg ik ze...gratis !

 • Caroline Simons

  Net hetzelfde voorgehad met Tui. Geboekt voor 2 personen. Stoel naast mij nog vrij maar partner werd andere kant van vliegtuig geplaatst. Uiteindelijk 14 euro enkel bijbetaald om naast elkaar te kunnen zitten. Zelfs na 4 keer tel contact met de maatschappij en enkele beloftes zonder gevolg dan toch maar betaald.

 • Petje

  Vervangend vervoer zoeken (bus,trein,boot) als passagiers niet meer met het vliegtuig gaan gaat vanzelf de prijs omlaag.

 • Elle Devee

  Inderdaad. Geen enkel koppel of andere samenreizenden zitten samen. Ze geven de mensen kriskras door elkaar een plaats en rekenen er ddn op dat dl die mensen extra gaan betalen om hun stoel te wisselen. Schandalige praktijken.

 • Luc Deville

  Lokprijzen zijn nochtans onwettelijk

Meld een bug