De nieuwe koala in Planckendael slaat meteen vrouwtje aan de haak

Planckendael
Koalaman Maka arriveerde in Planckendael vanuit de zoo van Duisburg. En wat bleek? Het was meteen grote liefde tussen ons koalavrouwtje Alinga en de nieuwe gast. De infraroodcamera's onthulden dat de twee 's avonds erg actief waren: in het donker komen ze dicht bij elkaar en proberen ze te paren.

"Maka is een echte avonturier. Ze hadden ons verwittigd dat hij heel ver kan springen. De eerste dagen vonden we hem vaak terug in de plantenbakken, iets waar de andere koala's nooit eerder kwamen", vertelt verzorger Ben. Al vanaf het begin keek Alinga heel erg geïnteresseerd naar haar nieuwe partner. Overdag zitten ze rustig blaadjes te knabbelen, elk in hun eigen boom, en kijken ze wat naar elkaar. Pas tegen de avond laait de passie op. De verzorgers zijn alvast erg enhousiast over de grote liefde die zich 's nachts ontluikt tussen Aligna en Maka.

Moeilijke gasten
Koala's in Europa Koala's zijn geen gemakkelijke gasten. Ze zijn schuchter, stressgevoelig en moeilijke eters. Met Maka en Alinga gaat Planckendael volop voor het internationale kweekprogramma.

Gevaarlijke geboorte
Koala's zijn buideldieren met een heel speciaal geboorteverhaal. Gemiddeld 34 tot 36 dagen na de bevruchting wordt het kleintje geboren. De baby weegt op het moment van geboorte 1 gram, is 2 centimeter groot en een naakte, blinde en dove miniversie van zijn ouders. Hij/zij legt dan de gevaarlijke weg af van de lichaamsopening naar de naar onderen gekeerde buidelopening. Eens binnen, klemt hij zich vast aan de tepel. Pas na zes maanden in de buidel is de baby helemaal klaar om naar buiten te piepen. Een paar maanden later verlaat hij de buidel en toont hij zich helemaal, van kop tot teen.


1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • SABINE VAN DE KERKHOVE

    Ze zijn stressgevoelig laat die beestjes dan ginder achter in hun natuurlijke biotoop. Moet dierenwelzijn daar niets op aanmerken ???