De Croo krijgt zijn zin: landen mogen inwoners verbieden om op vakantie te gaan
UPDATELanden mogen hun inwoners tijdelijk verbieden om op vakantie te gaan. Dat verklaarde Ursula von der Leyen na een videoconferentie met staatshoofden en regeringsleiders over de aanpak van de pandemie. Daarmee lijkt premier Alexander De Croo zijn zin te krijgen: het Overlegcomité kan straks in principe een verbod op niet-essentiële reizen opleggen. Reizen in Europa wordt in het algemeen niet verboden, maar wel sterk afgeraden.
Delen per e-mail
De zwaarst getroffen zones krijgen voortaan een donkerrode kleur. Voor die gebieden gaan extra strenge regels gelden: zo zullen reizigers uit die regio’s onderworpen worden aan een verplichte coronatest voor vertrek én een opgelegde quarantaine bij aankomst.
Het nieuwe systeem geldt voor reizen binnen de hele Europese Unie. Voor een algeheel reisverbod wilde Von der Leyen niet pleiten. “Goederen en werknemers met een essentieel beroep moeten nog soepel de grens over kunnen”, klinkt het.
België
De Croo toonde zich eerder voorstander van een tijdelijk en gericht verbod op niet-essentiële reizen. “België wil dat de grensoverschrijdende handel vlot blijft lopen en grenswerkers naar hun werk kunnen. Maar toeristische reizen moeten we nu wel een halt toeroepen”, zei de premier.
Op vlak van coronabesmettingen doet België het momenteel beter dan vele andere lidstaten. De regering is er echter voor beducht dat het toerisme de meer besmettelijke Britse variant vrij spel gaat geven. “We zitten nu in een iets betere situatie, maar de minste vonk kan ervoor zorgen dat de cijfers weer sterk stijgen”, waarschuwde De Croo.
Europese coördinatie
Op de persconferentie na afloop van de videoconferentie erkenden Europese Raadsvoorzitter Charles Michel en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen dat er meer beperkende maatregelen kunnen genomen worden om het reisverkeer in te dammen en zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
“We zijn overtuigd dat we de grenzen open moeten houden om het goede functioneren van de interne markt te garanderen, maar tegelijkertijd zijn we overtuigd dat er beperkingen op niet-essentiële reizen overwogen zouden kunnen worden”, verklaarde Michel. De Belgische oud-premier beklemtoonde daarbij het belang van het vrije verkeer van grenswerkers en goederen, en van Europese coördinatie.
“Het is uiteraard een beslissing van de lidstaten, maar we hebben allemaal de les geleerd dat het beter is om zoveel mogelijk te coördineren”.
Of een tijdelijk verbod aanzien kan worden als een beperkende maatregel? Von der Leyen herhaalde enkel haar standpunt dat niet-essentiële reizen “sterk afgeraden” moeten worden. “Het is uiteraard een beslissing van de lidstaten, maar we hebben allemaal de les geleerd dat het beter is om zoveel mogelijk te coördineren”, zo verwees ze naar de unilaterale grenssluitingen tijdens de eerste besmettingsgolf.
Volgens de Nederlandse premier Mark Rutte hebben de leiders nog eens beklemtoond dat het belangrijk is om niet-essentiële reizen te ontmoedigen. “Maar dat is in Europa natuurlijk niet juridisch af te dwingen.” Rutte zei wel dat lidstaten zich gedwongen zouden kunnen zien om de grenzen te sluiten, indien de situatie verslechtert. Onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel zinspeelde daar al op.
Donkerrode zones
Om de lidstaten ertoe te bewegen hun aanpak op elkaar afstemmen, komt de Commissie maandag met nieuwe voorstellen voor reisbeperkingen. Bedoeling is op de Europese coronakaart een nieuwe categorie van ‘donkerrode’ zones toe te voegen. Reizigers uit die zones waar het virus sterk circuleert, zouden voor vertrek een negatieve test moeten afleggen en een quarantaine moeten respecteren na aankomst.
De Commissie werkt ook aan een aanscherping van de maatregelen voor reizigers uit derde landen die essentiële reizen naar de Europese Unie maken. Ook zij zouden bijvoorbeeld voor vertrek een negatieve coronatest moeten afleggen, zo deelde von der Leyen mee.
Vaccinatiecertificaat
De Europese leiders beklemtoonden dat de farmabedrijven hun contractuele verplichtingen over de leveringen van vaccins moeten respecteren. Tijdens de videoconferentie bepleitten verscheidene leiders voorspelbare leveringen en meer transparantie over vertragingen. Niet enkel in België moesten de plannen bijgestuurd worden, toen Pfizer en BioNTech een kortstondige vertraging in de leveringen aankondigden.
De Europees leiders raakten het tenslotte ook eens over de opmaak van een gestandaardiseerd vaccinatiecertificaat. Dat zal voorlopig enkel voor gezondheidsdoeleinden gebruikt worden. Het gebruik ervan voor andere doeleinden, zoals mobiliteit, moet volgens von der Leyen omzichtig bekeken worden. Er zijn immers nog onvoldoende gegevens over de besmettelijkheid van gevaccineerde mensen en de duur van hun bescherming. Ook mag er geen discriminatie ontstaan tussen gevaccineerde mensen en mensen die nog niet de kans hebben gehad om een prik te ontvangen.
Bekijk hier de meest recente video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
6
Polen massaal naar heropende skipistes
In Poolse skioorden is het dit weekend koppen lopen. Als onderdeel van een versoepeling van de coronamaatregelen werken sinds vrijdag de liften weer op volle kracht. Duizenden skiërs tekenden zaterdag en vandaag present om de latten aan te binden en te genieten van de prima sneeuwkwaliteit. Persagentschap Reuters stelde vast dat lang niet iedereen een mondmasker droeg. Ook afstand houden was soms ver zoek. -
Buitenlands vastgoed
"Blij met duidelijkheid, voor onze klanten was de belastingfiche invullen soms een echt raadsel”
Uit de sector van het buitenlands vastgoed komen positieve reacties op de goedkeuring van het wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). -
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
-
Air Belgium vliegt ten vroegste opnieuw in april, Air Antwerp in mei
De verlenging van het verbod op niet-essentiële reizen heeft gevolgen voor Air Belgium. De luchtvaartmaatschappij schrapt haar passagiersvluchten van en naar de Franse Antillen (Guadeloupe en Martinique) tot begin april. En Air Antwerp zal ten vroegste vanaf 2 mei weer vliegen tussen Antwerpen en Londen. Dat staat op de websites van de twee maatschappijen. -
Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken
Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek. -
39
Wrevel over bouwvergunning voor 'Philippe Legrand' (koning Filip) op Frans eilandje
Bewoners van het Franse eilandje Île d’Yeu voor de kust van de Vendée stellen zich vragen bij de bouwvergunning voor ‘Philippe Legrand’, een schuilnaam die onze koning Filip gebruikt, onthult de krant Ouest-France. -
3
Groot-Brittannië vraagt binnenkort drie coronatests van reizigers
De Britse reisvoorschriften worden nog verder verstrengd. Wie naar het Verenigd Koninkrijk reist, moet binnenkort naast een negatieve test bij aankomst nog eens twee negatieve tests voorleggen. Die twee extra tests zullen worden afgenomen tijdens een tien dagen durende quarantaine. Dat deelde het ministerie van Gezondheid vandaag mee.
173 reacties
Alain De Pauw
francois demunter
Dirk Vandemoortele
Annette Van Meervelde
Ronny Gyles