Cruisen met de kids

Vroeger waren luxecruises het exclusieve vakantieterrein van snobs en senioren, vandaag ontdekken steeds meer kroostrijke gezinnen de mogelijkheden. Uitgebreide animatie, professionele opvang én betaalbaar - ook tijdens schoolvakanties.

'Drijvende vakantieparken' zitten in de lift
Cruises zijn al lang niet meer het exclusieve domein van de in smoking en galakleed dinerende beau monde, amoureuze honeymooners en Nicole & Hugo-minnende senioren. "Toch krijg je dat cliché maar niet uitgeroeid, terwijl de cruisesector er bij uitstek ook is voor gezinnen", zegt Benny Vandamme, reisagent en oprichter van Ilovecruises.be, een site waarmee hij eindelijk komaf wil maken met die vooroordelen.

Vorig jaar gingen nochtans zo'n 70.000 Belgen scheep richting Middelandse Zee, Caraïben, Noordse fjorden en dergelijke, een stijging met acht procent.

Drijvende Club Med
"Alleen gezinnen lijken nog steeds met drempelvrees te kampen", gaat Vandamme door. "Terwijl rederijen net gevoeliger geworden zijn voor de noden van ouders en kinderen. Met in hun aanbod uitgebreide kinderprogramma's tot speciale kortingen voor gezinnen."

Het gemiddelde cruiseschip vervoert tussen de twee- en zesduizend passagiers. Een zeewaardig dorp eigenlijk, met alle ontspanningsmogelijkheden vandien. Je kunt het zo gek niet bedenken. Tenzij je eventueel dacht aan een cursus juwelen ontwerpen of pianolessen. Of nee, wacht: zelfs dat behoort tot de opties. "Vergelijk het met een drijvende Club Med of ander vakantiepark", aldus Vandamme. "Er is altijd wat te beleven en je hebt het bijkomende voordeel dat je ook nog eens verschillende steden kan verkennen."

Sport en meer
Elk cruiseschip biedt sowieso een heleboel sportmogelijkheden aan waar kinderen wel even zoet mee zijn. Van minigolf, muurklimmen en schaatsbanen tot windsurfen op volle zee of een tochtje op de 'banaan'. Maar je kan je kinderen tussen 3 en 17 jaar ook in alle zekerheid droppen in de professionele kinderclubs aan boord. "Afhankelijk van hun leeftijd kunnen ze zich de hele dag door amuseren met speurtochten, kookworkshops, games, tienerdisco's, kinder-yoga of pakweg het voorbereiden van een circusact."

En wie 's avonds een paar uur in alle rust van elkaar wil genieten, kan op de grote schepen ook gewoon een (betalende) babysit op de kajuit reserveren.

Akkoord, maar dat kost je dan wel een arm en een been? "Nee, de prijzen zijn er veel democratischer op geworden. Al blijft de regel: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper. Dat kan makkelijk tot 50 procent schelen. Nu is het bijvoorbeeld het moment om alvast een cruise voor de zomervakantie te reserveren."

Vroegboeken dus, en ook wel rondshoppen. De ene rederij is prijsmatig al kindvriendelijker dan de andere. Zo varen kinderen onder de achttien bij een rederij als MSC Cruises op bepaalde momenten zelfs gratis mee, op voorwaarde dat ze in de kajuit van de ouders slapen. Al worden er ook kortingen gegeven op naburige kajuiten, voor oudere kinderen die toch hun eigen stek willen.

En terwijl de prijzen voor de vakantieresorts in de schoolvakanties, het hoogseizoen, de pan uit swingen, neemt een cruise een beduidend kleinere hap uit het reisbudget. "De schepen varen het hele jaar rond naar het mooie weer en zijn dus veel minder onderhevig aan het spel van hoog- en laagseizoen", aldus Vandamme.

Boek nu je zomervakantie op zee

Weg met Mickey
Wat? Laat je op de Middelandse Zee met Disney Cruise Lines onderdompelen in de magie van Mickey en co.

Vertrek? Barcelona.

Voor de kids? De enige cruise die hélemaal in het teken staat van kinderplezier, met Disney-figuren aan boord. Al kunnen ouders er gerust even tussenuit knijpen, bijvoorbeeld in het kuuroord aan boord.

Prijs? ±1.500 euro, de hele zomer lang. Vijf dagen/vier nachten met twee volwassenen en twee kinderen. Vlucht niet inbegrepen.

De Noorse fjorden
Wat? Met Holland American Line langs de fjorden van Oslo, Kristiansand, Stavanger en Flåm. Samen met de kids de Vikingen achterna.

Vertrek? 20 juli 2013, Rotterdam.

Voor de kids? Piratenspeurtochten, kookworkshops, Xbox-toernooien, mocktails maken, talentenshows, tieneryoga, danslessen... Voor kinderen van 3 tot 17 jaar.

Prijs? 2.117 euro voor 8 dagen/ 7 nachten, vol pension, voor twee volwassenen met een kind.

Of 2.323 euro met twee kinderen.

Zon en Griekse cultuur
Wat? Zonnekloppen, uitrusten en en passant cultuur opsnuiven met MSC Cruises langs de Griekse eilanden. Legt aan in Venetië, Athene, Santorini, Bari, Olympia en Corfu.

Vertrek? 7 juli 2013, Venetië.

Voor de kids? Uitgebreide animatie en opvang aan boord. Kinderen die nog geen 18 zijn en in de kajuit van twee betalende ouders verblijven, reizen gratis (exclusief 49 euro haventaks voor kinderen boven 14 jaar en vluchten)

Prijs? 1.928 euro voor 8 dagen/ 7 nachten, twee volwassenen en twee kinderen (exclusief vluchten).