Corendon stopt met aanbieden van omstreden coronatests vanwege verwarring

ANP
De Turks-Nederlandse reisorganisatie Corendon stopt onmiddellijk met het aanbieden van een sneltest op antistoffen tegen het coronavirus. Er is te veel discussie over de test geweest de afgelopen dagen en die "voortdurende discussie over dit onderwerp draagt niets bij aan een oplossing van de coronacrisis, maar doet er eerder afbreuk aan", meldt het bedrijf aan het Nederlandse persagentschap ANP. Corendon is ook actief in België.

De Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge noemde het idee om all-inclusive vakanties aan te bieden met een coronatest vooraf onverstandig, omdat die tests "schijnveiligheid" bieden. Corendon-topman Steven van der Heijden noemde die uitspraken "heel vervelend". Het was volgens hem "overduidelijk dat De Jonge twee dingen door elkaar haalde. We zouden nooit mensen op basis van zo'n sneltest op vakantie laten gaan", zei Van der Heijden al eerder.

Twee soorten tests

Nu stelt Corendon dat er verwarring blijft bestaan over de twee verschillende soorten tests die er zijn: de (snel)test op antistoffen, die Corendon via de website aanbiedt, en de (snel)test die de aanwezigheid van het virus kan vaststellen. "Daarbij wordt regelmatig gesuggereerd dat wij de veiligheid van onze klanten in gevaar zouden brengen door te stellen dat wij de antistoffentest zouden gebruiken om vast te stellen of vakantiegangers al dan niet op vakantie mogen gaan. Zelfs minister Hugo de Jonge maakte deze vergissing bij de beantwoording van vragen tijdens zijn persconferentie van 13 mei. Deze uitlatingen zijn uiterst schadelijk voor de goede reputatie die Corendon als reisorganisatie geniet."

“Dubieus”

Corendon ging "dubieus" te werk, houdt het ministerie van de Jonge vol. De reisorganisatie sprak wel degelijk ook van antistoffentests. Maar het ministerie heeft ook bedenkingen als Corendon andere tests gebruikt. Sneltests die betrouwbaar kunnen vaststellen of iemand het virus onder de leden heeft, zijn schaars en zouden dus allereerst naar de zorg moeten gaan.

Alle klanten die al een test bij Corendon hebben geboekt, krijgen het betaalde bedrag terug.

Lees ook:

Wat als ik al een voorschot heb betaald? Wat als ik via een bookingplatform heb geboekt? Test Aankoop beantwoordt de 11 meest gestelde vragen over uw vakantie (+)

Gaan de grenzen tegen half juni weer open? Dit zijn de recentste ontwikkelingen in de vakantielanden (+)

“Onze vakantiebeleving zal helemaal anders zijn dan we gewend waren”, zegt reisexpert(+)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.