Cliché bevestigd: Chinese toeristen in ons land geven het meeste geld uit, Nederlandse het minste

Photo News
Uit een nieuwe studie van Toerisme Vlaanderen blijkt dat Nederlanders op bezoek in één van onze zes kunststeden dagelijks gemiddeld 129 euro uitgeven, bijna 100 euro minder dan de Chinese bezoekers, die dagelijks gemiddeld 223 euro spenderen. Ook de Russen zijn gul in hun uitgaven. 

In samenwerking met de toeristische organisaties van de zes kunststeden Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven, Mechelen en Brussel bevraagde Toerisme Vlaanderen tussen april 2017 en april 2018 3.873 toeristen zowel uit eigen land als uit de belangrijkste herkomstlanden: Nederland, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, de Verenigde Staten, China, Japan, Rusland en Zwitserland.

Samen brengen deze toeristen heel wat geld in het laatje. De totale omzet in 2017 bedroeg 1 miljard euro. In verhouding dragen de Chinezen en Russen daar meer toe bij. Zij geven gemiddeld respectievelijk 223 en 218 euro per dag uit. Een derde van dat bedrag gaat naar shopping. 

De Nederlandse toeristen geven gemiddeld 129 euro uit. Het verschil laat zich waarschijnlijk verklaren door het feit dat zij meestal eerder voor het lekkere eten en de gezelligheid komen dan om te shoppen, zegt Vincent Nijs van Toerisme Vlaanderen. 

Ons lekker eten is namelijk een belangrijke aantrekkingsfactor. De helft van de bevraagden bezoekt de steden voor een beleving die te maken heeft met onze gastronomie. 37 procent bezoekt de steden omwille van het erfgoed. Shopping is de derde belangrijkste reden. 

De kans dat deze toeristen een bezoek aan een van onze kunststeden aanraden, is groot. De bevraagde bezoekers gaven hun verblijf een gemiddelde tevredenheidsscore van 8,3 op 10. 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos beverke

  Normaal dat Nederlanders minder uitgeven want die hebben diepe broekzakken en korte armpjes!(lol)

 • emiel wouters

  Wie zouden de slimste zijn. maar de vraag is wie geeft er het meeste uit aan het onbenul van hun regeringen? dan zullen wij EU burgers wel de eersten zijn.

 • mark germanus

  Ondanks alle boycots blijven de Russen en Chinezen komen die volgens EU en Nato onze vijanden zijn ! Eruit met die EU kliek.

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Onze politici geven het meeste geld uit ! Ons geld ......

 • Viviane Bernaerts

  Dat zal dan ook zijn omdat Nederlandse toeristen hier enkele malen op een jaar komen en Chinezen een of enkele keren in hun leven. Daarbij de Nederlanders zullen hier zeker niet komen schoppen is hier meestal duurder.