Chinese panda's worden onthaald als staatshoofden

Hao Hao landt zondag in Zaventem.
BELGA Hao Hao landt zondag in Zaventem.
De twee Chinese reuzenpanda's Hao Hao en Xing Hui zullen zondag bij aankomst in Zaventem als staatshoofden onthaald worden door premier Elio Di Rupo en de Chinese ambassadeur Liao Liqiang. Vervolgens worden ze overgebracht naar het Henegouwse dierenpark Pairi Daiza. Ten vroegste vanaf april kan het grote publiek de twee panda's bewonderen. Pandaspotters zijn niet welkom op Zaventem.

Woensdagavond vertrekt een delegatie van Pairi Daiza naar China om de reis van de twee panda's te begeleiden. De beide beren vertrekken zaterdag vanop de luchthaven van Chengdu, in de Chinese provincie Sichuan, naar België met een tussenstop in Bahrein. Koerierbedrijf DHL staat in voor het delicate transport. De vier jaar oude panda's zullen 15 jaar in België verblijven in het kader van een wetenschappelijk onderzoek, het is voornamelijk de bedoeling dat de dieren, een mannetje en een wijfje, zich voortplanten. Daartoe zal onder meer een Chinees team van wetenschappers permanent in het dierenpark verblijven. Ook onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde aan de UGent volgen de panda's mee op.

8 miljoen euro
Voor oprichter van Pairi Daiza Eric Domb is de komst van de reuzenpanda's "een droom die in vervulling gaat". Het dierenpark investeert ongeveer acht miljoen euro in het verblijf van beide panda's, exclusief de kosten van een eventuele uitbreiding van de bezoekerscapaciteit. Reuzenpanda's zijn een bedreigde diersoort, wereldwijd leven er niet meer dan 1.600 exemplaren in het wild en ongeveer 300 in gevangenschap. Slechts vier dierenparken in Europa hadden tot nu toe de eer reuzenpanda's uit China te mogen huisvesten.

WWF
Natuurorganisatie WWF-België steunt het project van Pairi Daiza, "op voorwaarde dat de dieren correct behandeld worden", aldus woordvoerster Gwendoline Viatour. "De komst van bedreigde diersoorten naar dierentuinen kan het grote publiek sensibiliseren, het kan mensen ertoe bewegen zich in te zetten voor het voortbestaan van de dieren", benadrukt de WWF-woordvoerster.

Spotters
Naar de luchthaven afzakken om de aankomst van de panda's te bezichtigen, heeft evenwel geen enkele zin. Dat heeft woordvoerder Jan Van Der Cruysse van Brussels Airport laten weten. "Er zal helemaal niets te zien zijn, zelfs niet met verrekijkers", zegt Van Der Cruysse. De woordvoerder wil vermijden dat er zondag mensen toestromen aan de luchthaven in de hoop een glimp van de panda's op te vangen. "Dat zal verloren moeite zijn."