China schort toelatingen voor individuele reizen naar Taiwan op

Een Chinese toeriste neemt een selfie in de Taiwanese hoofdstad Taipei.
REUTERS Een Chinese toeriste neemt een selfie in de Taiwanese hoofdstad Taipei.
China schort vanaf 1 augustus een programma op dat individuele Chinese toeristen de mogelijkheid gaf om naar Taiwan te reizen. Dat heeft het ministerie van Cultuur en Toerisme in Peking meegedeeld. De maatregel is volgens het ministerie een gevolg van de slechter wordende relaties met het eiland.

Het programma waarmee Chinese burgers uit 47 steden individueel naar het eiland Taiwan kunnen reizen werd opgestart in 2011, op een moment dat er sprake was van een betere verstandhouding tussen beide landen. Maar nu de spanningen weer oplopen, heeft het Chinese ministerie van Cultuur en Toerisme beslist om tijdelijk geen toelatingen meer te verlenen. Daardoor zullen Chinese toeristen enkel nog in groep en onder begeleiding naar Taiwan mogen reizen. Peking geeft geen verdere uitleg over de beslissing.

De maatregel betekent een klap voor de toeristische sector in Taiwan. In mei maakten de Chinese bezoekers nog bijna een derde uit van alle toeristen in Taiwan, zo blijkt uit cijfers van het financiële persbureau Bloomberg.

De spanningen tussen China en Taiwan gaan al terug tot de oprichting van de volksrepubliek in 1949. China erkent de onafhankelijkheid van Taiwan niet, maar beschouwt het eiland als een afvallige provincie. Vorige week had China in een militair wetboek nog verklaard dat het niet van plan is om zomaar "afstand te doen van het gebruik van geweld" bij zijn ambitie om zich te herenigen met Taiwan. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Brent Van Tongerloo

    60 jaar is dat land al onafhankelijk, en met success Bloeiende economie… En toch vindt China dat het daar nog iets te zeggen heeft. Stel je voor dat Duitsland plots de Elzas en Lotharingen gaat terugeisen van Frankrijk, zou net hetzelfde zijn. Of de Nederlanders die Belgie terugopeisen ...China is geen democratie , beste Jan De Korte. Natuurlijk zijn de Usa en de Eu beter ….Niet perfect, maar wel veel beter.

  • Jan De Korte

    jurgen latet. Dan moet iedereen overal buiten gegooid worden. Of denkt u nu echt dat de USA, EU, enz... beter zijn? Op papier ja,... Denkt u nu echt dat de overheid niet weet wat wij doen? In China zeggen ze het tenminshte en weet ge waar ge u kunt aan verwachten. In het westen zeggen ze dat ze het niet doen maar in de praktijk doen ze het wel.

  • Jurgen Latet

    China moet overal buiten gegooid worden overtreden over al de regels.