Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © AP

China laat beperkt aantal bergbeklimmers toe op Mount Everest

China laat dit jaar maar een beperkt aantal bergbeklimmers toe om de Chinese noordzijde van de Mount Everest te beklimmen. Als voorzorgsmaatregel in het kader van de coronapandemie kregen slechts 38 bergbeklimmers een Chinese vergunning voor het klimseizoen, zo melden de staatsmedia vandaag. Twee jaar geleden beklommen 362 mensen nog de noordkant van de hoogste berg ter wereld, van wie er 241 de 8.848 meter hoge top bereikten.

  1. Sofie Lenaerts (46), de politie-inspecteur die als eerste Belgische vrouw de zeven hoogste bergen overwon: “En nu op zoek naar een berg die nog nooit beklommen is”
    PREMIUM
    Kampenhout

    Sofie Lenaerts (46), de politie-inspecteur die als eerste Belgische vrouw de zeven hoogste bergen overwon: “En nu op zoek naar een berg die nog nooit beklommen is”

    Na een beklimming bij temperaturen tot -40 graden Celsius bereikte Sofie Lenaerts (46) vorig jaar de 4,892 meter hoogste top van Antarctica. Daarmee werd zij de eerste Belgische vrouw én de eerste vrouw binnen de Benelux die de zeven hoogste bergen van elk continent overmeesterde. Een prestatie waar de politie-inspecteur met veel voldoening op terugkijkt, maar nog geen genoegen mee neemt als topatlete in een harde sport waarvoor ze de wereld rondreist. “Soms moet je ook kunnen loslaten. Ik heb verschillende getalenteerde bergbeklimmers gekend die nooit meer zijn teruggekeerd”, vertelt Sofie.