Checkpoint Charlie gaat op de schop: Berlijn geeft toeristische hotspot terug aan bewoners

Checkpoint Charlie, genoemd naar de letter C in het telefoonalfabet van de NAVO, was tijdens de Koude Oorlog de grensovergang tussen de Amerikaanse en Russische sector in Berlijn.
AFP Checkpoint Charlie, genoemd naar de letter C in het telefoonalfabet van de NAVO, was tijdens de Koude Oorlog de grensovergang tussen de Amerikaanse en Russische sector in Berlijn.
Na een discussie van dertig jaar krijgt het Checkpoint Charlie-terrein in Berlijn een nieuwe invulling. Het gebied rond de voormalige grensovergang tussen ‘oost’ en ‘west’ groeide na de Koude Oorlog uit tot een toeristische trekpleister maar moet nu ook een plek voor de Berliners worden. 

Het wereldberoemde grenswachtershuisje met de tekst ‘US Army Checkpoint’ - een replica van de originele controlepost - trekt jaarlijks 4,1 miljoen toeristen. Critici noemen het een soort Disneyland met een ‘amateuristisch’ museum over de Berlijnse Muur. En dat op een toplocatie.

De regering van de stadsstaat nam de kritiek ter harte. Ze keurde donderdag een ontwikkelingsplan goed dat het gebied moet omtoveren tot een ‘waardige’ plek voor wonen en gedenken. Het kruispunt met controlepost wordt ‘vrijwel zeker’ een stadsplein. Het provisorische info-paviljoen aan de oostzijde - een privé-investeerder plande er een Hard Rock Hotel - maakt plaats voor een Koude Oorlog Museum. Op het stuk braakliggend land aan de westzijde komen zo’n 450 nieuwbouwappartementen
waarvan minstens een derde sociale huur. 

Checkpoint Charlie met een levensgrote foto van Jeffrey Harper, een van de laatste geallieerde soldaten bij de grenspost.
REUTERS Checkpoint Charlie met een levensgrote foto van Jeffrey Harper, een van de laatste geallieerde soldaten bij de grenspost.
Toeristen gingen bij het grenswachtershuisje maar wat graag op de foto met als grenswachten verklede acteurs maar die zijn sinds eind vorig jaar verdwenen. Dit wegens ‘verbaal geweld’ tegen toeristen die niet of te weinig betaalden.
kos Toeristen gingen bij het grenswachtershuisje maar wat graag op de foto met als grenswachten verklede acteurs maar die zijn sinds eind vorig jaar verdwenen. Dit wegens ‘verbaal geweld’ tegen toeristen die niet of te weinig betaalden.
Oost-Duitse Trabantjes passeren ongehinderd Checkpoint Charlie op 17 november 1989, een week na de val van de Muur.
AFP Oost-Duitse Trabantjes passeren ongehinderd Checkpoint Charlie op 17 november 1989, een week na de val van de Muur.
Checkpoint Charlie in april 1978 (boven) en toeristen op dezelfde locatie in november 2019.
AP Checkpoint Charlie in april 1978 (boven) en toeristen op dezelfde locatie in november 2019.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.