Cabine- en grondpersoneel Ryanair dreigt met acties

Hollandse Hoogte / Flip Franssen
De stewards, stewardessen en het grondpersoneel van lagekostenmaatschappij Ryanair hebben een gemeenschappelijke eisenbundel opgesteld voor betere loon- en arbeidsvoorwaarden. Als de directie daar niet aan tegemoetkomt, volgen er acties. Dat heeft de internationale transportarbeidersfederatie (ITF) bekendgemaakt.

In het 'Ryanair Crew Charter' staan de zaken opgelijst die Ryanair moet veranderen "om in lijn te komen met vergelijkbare werkgevers", zo klinkt het.
De eisen gaan onder meer over verloning, veiligheid, uurroosters en het recht op loon bij ziekte. Een andere eis is dat de contracten "expliciet de nationale wetgeving en rechtsbevoegdheid erkennen van het land waarin de werknemer is gebaseerd", luidt het nog.

Eisen

Voor vakbondsman Paul Buekenhout (LBC-NVK), die mee vergaderde over de gemeenschappelijke eisenbundel, vallen de eisen uiteen in drie grote lijnen. "Ryanair moet de nationale arbeidswetgeving respecteren, het cabinepersoneel beschermen en de vakbondsorganisaties erkennen", vat hij samen.


Het charter werd opgesteld tijdens een meeting in Ierland. Volgens ITF en zijn Europese poot ETF was er een vertegenwoordiging voor de stewards en stewardessen van 80 procent van de Ryanair-basissen in Europa en van het voltallige grondpersoneel. "Als Ryanair niet snel en gepast reageert, dan dreigen er acties tijdens de zomer", besluit ITF. 

Morgennamiddag houden verscheidene Europese vakbonden een persconferentie in Brussel over mogelijke acties bij Ryanair. Daar zullen vakbondslui uit België, Italië, Portugal en Spanje mogelijk concrete actiedata aankondigen. 

De Ierse lowcostmaatschappij kondigde eind vorig jaar aan dat ze vakbonden zou gaan erkennen. Dat is intussen in enkele landen gebeurd, maar het gaat volgens de bonden niet snel genoeg en bovendien hebben de erkenningen nog niet geleid tot cao's en betere loon- en arbeidsvoorwaarden, klinkt het.

Gisteren kondigden ook de Ryanair-piloten in Ierland aan dat ze op 12 juli zullen staken. Ryanair zelf waarschuwde eerder al voor een hete zomer.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Haverbeke Vincent

  Met vakbonden tussen Ryan, ons en het personeel ,kunnen we teruggaan naar de periode voor Ryan en enkel dure vliegreizen krijgen. De vakbond en zijn bazen moeten ook betaald worden , want dit is hun inkomen. Een vakbond is een bedrijf met winst en verlies.

 • Marie Vandam

  T ja als je mensen uitbuit dat loopt altijd slecht af!!! Ik geef nooit geen kritiek op een ander zijn job zou zeggen ga het is doen wedden dat je ook gaat klagen!! Ik vind die vliegtickets gerust mogen opslagen veel de goed koop!! Dat moet stoppen!!

 • Erwin Cauwenbergh

  Ik als werkmens vindt dat die mensen meer dan recht hebben op deze staking. Nu kunnen ze druk zetten op het managment. Ge moet het maar doen he. Veilig kan vliegen zo niet meer zijn.

 • Jef Van Eyck

  Ze waren goed bezig door die bonden buiten te laten. Als die er zich mee gaan moeien is het met Ryanair afgelopen. Enkel voor de bonden hun profijt. Zogezegd voor het personeel maar als je het goed bekijkt klopt er zoals steeds niets van.

 • Ronny Mirgo

  Beste mijnheer Lambert. Er zijn veel meer maatschappijen dan Ryanair. Die al lang bestonden voor er van Ryanair sprake was, die wel vakbonden hebben en even grote prijsvechters zijn maar met betere service. Die hun passagiers niet zien als vee, en bij calamiteiten oplossing zoeken om de passagiers op te vangen en te helpen. Wees gerust de gewone man zal zonder Ryanair ook op vakantie kunnen gaan.