Bye bye ratrace? Grieks eiland betaalt je 500 euro per maand om er te wonen

Het idyllische eiland Antikythera
Getty Images/iStockphoto Het idyllische eiland Antikythera
Mediterraanse zon, helderblauw zeewater en de ratrace vaarwel zeggen, wie droomt daar nu niet van? Enter Antikythera. Het idyllische Griekse eiland biedt 500 euro per maand aan families die naar daar verhuizen.

Net zoals vele plattelandsdorpen hebben ook een reeks kleine eilanden te maken met een krimpende bevolking. Op Antikythera tussen Kreta en Kythira is het niet anders. 

De betoverende plek telt een dorp genaamd Potamos en slechts 24 permanente bewoners. En dat mogen er gerust wat meer zijn om geen spookeiland te worden. Tijdens de zomermaanden komen er wel wat vakantiegangers bij, maar het hele jaar door zou er meer leven in de brouwerij moeten komen.

Reden te meer voor de lokale autoriteiten en de orthodoxe kerk om met een uitgekiend plan te komen voor het eiland - met een “beperkt aantal winkels, maar met onbegrensde mogelijkheden om te relaxen”, zoals de dienst van toerisme Antikythera in de markt zet.

“Ons eiland is heel mooi, maar wat moeilijker om te leven tijdens de wintermaanden”, verklaarde burgemeester Andreas Charchalakis. “We zijn op zoek naar families om Antikythera te doen herleven.”

De voorkeur wordt gegeven aan Griekse burgers, maar ook andere nationaliteiten komen in aanmerking om de lokale economie een boost te geven. Wie deelneemt aan het programma, krijgt een stuk land, een huis en 500 euro per maand gedurende drie jaar.

“Veeboeren, bouwvakkers en bakkers zullen hier heel goed gedijen”, meent de burgemeester. “Deze beroepen zijn ideaal om je op het eiland van een inkomen te verzekeren.”

Volgens lokale media hebben al vier families de goedkeuring gekregen om te verhuizen naar Antikythera, dat je per ferry kan bereiken vanuit Kreta en Kithira.

Geïnteresseerden kunnen meer informatie vinden via  Antikythiradirect.com. Snel zijn, is de boodschap!

Ook in enkele Italiaanse dorpen kan je trouwens een koopje doen indien je droomt van een plek onder de zon.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kimberley Ashanti

  Waar kan je je aanmelden? Ben zeker geintresseerd

 • Kris Roggeman

  Vind nergens een link om ons in te schrijven

 • Louis Bouduin

  Zou wel willen gaan, maar ze kunnen me hier niet missen.

 • Gino Denil

  Helderblauw zeewater van een van de meest vervuilde waterbekkens ter wereld.