Buitenlandse Zaken: “Check reisadvies regelmatig, repatriëring is de uitzondering”

Reizigers op Brussels Airport, ter illustratie.
Photo News Reizigers op Brussels Airport, ter illustratie.
Wie de komende dagen of weken naar het buitenland op vakantie gaat, krijgt de raad om het reisadvies van Buitenlandse Zaken "op zeer regelmatige basis te bekijken". Dat heeft woordvoerder Karl Lagatie gezegd in het programma 'De inspecteur' op Radio 2. Repatriëringen zijn de allerlaatste stap in het crisisbeheer, klinkt het.

"We hebben het reizigers makkelijk gemaakt en werken nu met een soort verkeerslicht. Daardoor kan je in een oogopslag zien hoe het staat voor jouw bestemming.” Groen licht betekent dat er geen extra voorwaarden zijn. Oranje betekent dat toeristen toegelaten zijn, maar dat er specifieke regels zijn zoals bijvoorbeeld 14 dagen quarantaine. Rood licht betekent dat je als toerist voorlopig niet welkom bent in dat land.

Kanaal

“Een advies is natuurlijk niet bindend, je kiest zelf welke risico's je wilt nemen. Niet-noodzakelijke reizen buiten die 32 Europese landen blijven voorlopig wel verboden. Maar de kans is groot dat dat de komende weken gaat versoepelen", aldus de woordvoerder.

Reizigers registreren zich ook best via Travellers Online. "Zo weten onze diensten waar en hoeveel landgenoten zich ergens bevinden. Zo kunnen we ook indien nodig zeer gericht en concreet met hen communiceren. In geval van een eventuele nieuwe corona-uitbraak zullen we dat kanaal ook zeker gebruiken."

Vast?

Als je deze zomer ergens vast komt te zitten, zal ons land je niet zomaar terughalen. 

"In de eerste plaats is het aan de reizigers zelf om een oplossing te vinden. Het is pas in zeer uitzonderlijke situaties, zoals dit voorjaar, dat Buitenlandse Zaken tussenkomt. Een repatriëring is altijd de allerlaatste stap in het crisisbeheer", besluit Lagatie.

Lees ook:

Grenzen gaan weer open, dit zijn jouw opties per vakantieland (+)

Corendon-baas Atilay Uslu (52) ziet veel Vlamingen alsnog op buitenlandse vakantie vertrekken: “Ik ben bang dat we zelfs te weinig bedden zullen hebben” (+)

Is er al een reisverzekering die corona dekt? Kies ik beter een coronavoucher of een terugbetaling? De meest prangende reisvragen beantwoord (+)
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jeroen Bleys

    Benny, nog nooit gehoord van de rechten van de mens? Vrij verkeer van mensen maakt daar een onderdeel van uit! De overheid kan hier niet eens een zelf onderling overeenkomen, hoe kan ik er dan op vertrouwen dat zij goed kunnen bepalen wat ik wel of niet zou mogen? En buitenlandse reizen zijn makkelijk te verantwoorden door de mensen verplicht te testen bij terugkomst. Waarom kan dat in Dubai maar niet in Brussel?

  • Emi De graeve

    Reizen in deze tijden zou uitsluitend op eigen verantwoordelijk mogen zijn. Geen gemekker als er ergens iets fout loopt :-)

  • Benny De Keyzer

    Dus ben je als reiziger altijd gezien: als je nu boekt omdat het licht op groen staat en bij je vertrek staat het op rood heb je slechts twee opties: niet vertrekken, maar dan ben je je geld kwijt (rood licht is geen verbod om te reizen dus verzekering betaalt niks terug) of wel vertrekken en als je dan vastzit kan moet je op eigen kosten extreem dure tickets betalen om terug thuis te geraken. Enige oplossing: zo lang er geen betere regeling komt mag NIEMAND een reis boeken.