Ga naar de mobiele website
^ Top

Brusselse luchtverkeersleiders dreigen met paasstaking wegens 'heksenjacht'

photo_news
De luchtverkeersleiders op Zaventem zijn woedend op minister van Mobiliteit François Bellot. Vakbond ACV-Transcom dient een stakingsaanzegging in als de minister geen einde stelt aan de "heksenjacht". Alles draait om de beslissing om de luchtverkeersleiders individueel te verhoren voor een gerechtelijk onderzoek en voor een audit die ­Bellot heeft aangevraagd. Dat meldt Het Nieuwsblad. Vanavond staat er een vergadering gepland tussen de minister, de vakbonden en Belgocontrol. "We wachten de vergadering van vanavond op het kabinet af", zegt ACV-Transcom.

De luchtverkeersleiders van Belgocontrol dreigen met een staking omdat ze individueel zullen worden verhoord over de beslissingen die ze nemen op Zaventem. Soms wijken die beslissingen van het normale plan af door een verkeerde windrichting of druk verkeer, waardoor de veiligheid anders in het gedrang zou komen.

Actiecomités, onderzoeksrechter Brussels parket
Actiecomités, die zich vooral met geluidshinder bezighouden, beschuldigen de verkeersleiders er echter van hun beslissingen te weinig kunnen motiveren. De administratie Mobiliteit wil daarom voor haar audit de namen krijgen van wie er op welk moment bepaalde beslissingen heeft genomen. Ook de onderzoeksrechter van het Brusselse parket, wil die informatie graag hebben. Het parket voert sinds 2010 na een klacht van omwonenden een onderzoek naar het gebruik van de start- en landingsbanen.

'Just culture'
"Maar er werden nog nooit individuele luchtverkeersleiders verhoord", zegt Kurt Callaerts van ACV-Transcom aan Het Nieuwsblad. "Als verkeersleiders weten dat ze individueel verhoord kunnen worden over hun beslissingen, dan zullen ze in de toekomst misschien niet meer alleen bezig zijn met de veiligheid, maar beginnen na te denken over welk actiecomité een klacht zou kunnen indienen", zegt Callaerts. Volgens de bond druist dat in tegen de 'just culture', het principe binnen de luchtverkeersleiding dat iedereen zonder angst voor repercussies incidenten moet melden.

Stakingsdreiging
De raad van bestuur van Belgocontrol, die is samengesteld door politieke partijen, gaf vorige week al toestemming om de namen van de verkeersleiders door te geven. Als de vakbonden geen garanties krijgen dat hun eisen zullen worden ingewilligd, dan dienen ze een stakingsaanzegging in. Die moet vijftien dagen op voorhand worden ingediend. De eerste stakingsdag zou dan vallen tijdens de eerste week van de paasvakantie.

Vakbonden ontmoeten Bellot na stakingsdreiging
Minister van Mobiliteit François Bellot zal later op de dag de vakbonden bij Belgocontrol ontmoeten. Dat meldt ACV-Transcom. Vanavond staat er een vergadering gepland tussen de minister, de vakbonden en Belgocontrol, aldus Kurt Callaerts van ACV-Transcom. "We wachten de vergadering van vanavond op het kabinet af", zegt Callaerts.

Meer over20 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Bob Nalyd

  Zaventem wordt toch opgedoekt op termijn. Economisch niet rendabel en al helemaal niet relevant tussen al die andere spelers. Schiphol of Parijs jongens ... .

 • Patrick Duyck

  Blackmail van de laagste soort dit, doe t dan op werkdagen in de week maar steeds in de periodes dat de gewone werkmens zijn vakantie plant

 • Marc Vinck

  Respect ok voor deze mensen maar ze.moeten ook hun grenzen kennen. Door hun sleutelpositie willen ze het onderste uit de kan. Ze chanteren erop los. In de haven hebben we.ook zo'n luxemensen, de loodsen. Chantage als stakingsmiddel kan niet en de vakbonden gaan mee in dit verhaal: triestige mensen

 • walter peeters

  Respect voor vluchtverkeersleiders. Zij hebben het lot van vele passagiers in handen.

 • jef pedal

  Tis altijd wel iets he, verouderd materiaal, werkdruk, slechte pensioenregeling, veiligheid nu weer heksenjacht.... bende pubers, die vlogen bij mij buiten zonder omkijken

Meld een bug