Brussels gewest houdt vast aan aankoop Citroëngarage: "De maat is bijna vol"

Brussels minister-president Rudi Vervoort.
BELGA Brussels minister-president Rudi Vervoort.
Het Brusselse gewest blijft bij zijn plannen om de Citroëngarage IJzer aan te kopen omdat dit deel uitmaakt van de ontwikkeling van de Kanaalzone. Bovendien omvat het project, naast het culturele luik (een museum voor hedendaagse kunst) ook een luik met 40.000 vierkante meter woongelegenheden. Dat verklaarde Brussels minister-president Rudi Vervoort vandaag tijdens de plenaire vergadering op vragen van Cieltje Van Achter (N-VA) en Benoît Cerexhe (cdH).

Rudi Vervoort deed geen moeite om zijn ergernis te verbergen over de houding van de N-VA op federaal vlak over het project om een museum voor hedendaagse kunst te creëren op de Citroën-site. "De maat is bijna vol", zei hij.

Eerder had Cieltje Van Achter het standpunt verdedigd van haar partijgenoot en federaal staatssecretaris Elke Sleurs, die naar experten verwijst om te bewijzen dat het gebouw niet aangepast is om moderne kunst te huisvesten. Van Achter verweet de minister-president ook geen contact genomen te hebben over het dossier met staatssecretaris Sleurs. Maar Rudi Vervoort stelde dat de federale staatssecretaris een principieel standpunt inneemt. "Mevrouw Sleurs heeft alle beperkingen getoond van het gegeven woord (door de vorige federale regering, red.) aan mecenassen en instellingen", voegde hij eraan toe.

Vervoort herhaalde dat het gewest de plannen niet laat varen om op de Citroën-site moderne kunstwerken te tonen. Volgens hem zijn er positieve contacten met de wereld van het privé-mecanaat. Hij wees er ook op dat er een duidelijk tekort is aan tentoonstellingsruimten voor kunstcollecties.