Brussels Airlines schrapt 222 vluchten op dag van nationale staking: meer dan 16.000 passagiers moeten reisplannen herzien

Belga
Er zal woensdag geen enkel vliegtuig van Brussels Airlines opstijgen of landen op Brussels Airport. Alle 222 geplande vluchten worden geschrapt omwille van de nationale staking, meldt de luchtvaartmaatschappij. Meer dan 16.000 reizigers moeten hun plannen herzien. Zij krijgen een alternatief aangeboden, of kunnen een terugbetaling vragen. Recht op een extra schadevergoeding hebben ze niet.

De voorbije dagen had Brussels Airlines het aantal geschrapte vluchten al een paar keer verhoogd. Gisteren kondigde de maatschappij nog aan twee op de drie vluchten te annuleren. Maar de impact van de staking zal dus nog groter zijn. De luchtvaartmaatschappij verwacht dat de stakingsacties de operaties vanop Brussels Airport ernstig zullen treffen en heeft daarom beslist om “het volledige programma van 13 februari, met 222 vluchten, te annuleren”.

Brussels Airlines biedt alle betrokken reizigers een alternatieve reisoplossing aan. 
Passagiers met een geannuleerde vlucht die niet meer willen reizen, kunnen een volledige terugbetaling van hun ticket aanvragen. Ze kunnen daarvoor terecht bij hun reisagentschap of op www.brusselsairlines.com/refund.

Overmacht

Recht op een extra schadevergoeding hebben ze niet, aangezien Brussels Airlines zich kan beroepen op overmacht, zegt Test Aankoop.

Want ook al zouden er werknemers van de luchtvaartmaatschappij mee staken, worden de vluchten in de eerste plaats geschrapt omdat door acties van personeel van andere bedrijven, zoals de luchtverkeersleiders, de operaties vanop Brussels Airport ernstig verstoord zullen zijn. In dat geval wordt doorgaans aanvaard dat de luchtvaartmaatschappij overmacht kan inroepen, legt de consumentenorganisatie uit. Het gaan dan om een onvoorziene omstandigheid.

De andere maatschappijen van de groep waartoe Brussels Airlines behoort (Lufthansa, Swiss, Austrian Airlines, Eurowings), hebben nog geen beslissing genomen over hun vluchten van en naar België op de nationale stakingsdag. 

TUI fly

Concurrent TUI fly zal haar vluchten op 13 februari omleiden, zo raakte vandaag bekend. De maatschappij had woensdag 36 vluchten van en naar de Belgische luchthavens gepland. Die worden omgeleid naar Rijsel en Parijs (Orly) in Frankrijk, en de Nederlandse luchthavens van Maastricht, Eindhoven en Amsterdam. De meer dan 5.000 betrokken reizigers zullen met bussen van en naar de alternatieve luchthavens worden gebracht.

“De betrokken reizigers worden momenteel gecontacteerd en op de hoogte gebracht van de oplossingen voor hun vertrek of aankomst”, zegt Sarah Saucin van TUI. “We annuleren geen vluchten en doen al het mogelijke om de passagiers zo snel mogelijk te laten vertrekken. Er is extra personeel voorzien om de klantenservice te versterken.”

 Neckermann/Thomas Cook 

Ook bij Neckermann/Thomas Cook wordt er naar alternatieven gezocht. Voor 90 procent van de klanten is dat al gelukt, luidt het in een persbericht. Zo zullen heel wat reizigers met een speciaal ingelegde busdienst vanuit België naar omliggende buitenlandse luchthavens worden gebracht.

Bekijk ook:

Premier Michel veroordeelt nationale staking.

Loonoverleg zit in het slop: vakbonden kondigen nationale staking aan op 13 februari.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean-Pierre Vercruysse

  Een schande. Men heeft de 16.000 passagiers problemen gegeven. Zij zijn onschuldige slachtoffers, maar ja de stakers beseffen dit niet eens!!

 • Jean West

  Benny De Keyzer De kosten moeten verhaald worden bij de schuldigen en dit zijn de vakbonden en niet de maatshappij.

 • Dirk Dom

  Aan alle klimaatfanaten die nu blij zijn dat de vliegtuigen aan de grond staan, graag wat meer respect voor die mensen die hun zuur verdiende vakantie op een leuke bestemming willen doorbrengen waar niet gezaagd en geklaagd wordt zoals in België !!

 • Raphael ERNST

  Goe bezig ! Ik vlieg al lang niet meer met Sabena of Air France, de kings van het staken en matige service. Indien Sabena straks weer kapot gaat en duizenden op straat zitten zal het te laat zijn. Het zou hun maar al te recht gebeuren !

 • Maria Vissers Cools

  222 vluchten geschrapt. Ge ziet het heeft effect gehad, de demonstraties van donderdag door onze schoolgaande jeugd. En nu de rest van de vliegtuigen aan de grond houden