Britten: na brexit visum nodig voor weekendje Londen

Een bezoekje aan Londen? Dan heb je straks mogelijk een visum nodig.
Reuters Een bezoekje aan Londen? Dan heb je straks mogelijk een visum nodig.
Als het aan de Britse regering ligt, komt niemand na de brexit nog zomaar het land in. Ook burgers uit EU-landen niet. Die moeten voortaan een elektronisch visum aanvragen, naar Amerikaans model, meldden Britse media deze week. Wat zijn de gevolgen?

Premier Theresa May kondigde deze week op het partijcongres van de Britse Conservatieven een nieuw immigratiesysteem aan. De kern: mensen uit de EU worden niet meer anders behandeld dan mensen van buiten de EU. 

"Als Groot-Brittannië de EU verlaat, maken we een einde aan het vrije verkeer van personen", meldde de partij. "We vervangen het vrije verkeer door een eenduidig, gecontroleerd immigratiesysteem dat gebaseerd is op de capaciteiten van mensen, en niet op waar ze vandaan komen."

Voornaamste doel van het voorstel is het indammen van het aantal arbeidsmigranten, maar in zijn huidige vorm raakt het iedereen die de Noordzee oversteekt. 

Dat er een bepaalde vorm van controle plaatsvindt, is op zich niet nieuw. "Groot-Brittannië hoort nu ook al niet bij de Schengenzone", stelt een woordvoerder van de Nederlandse politie. "Dat betekent dat er gewoon paspoortcontroles plaatsvinden bij de grenzen."

Toestemming vooraf

Toch komt er een belangrijke wijziging, als het aan de Britse Conservatieven ligt. "Controle op veiligheidsrisico's en strafblad zal voor het bezoek plaatsvinden", meldde de BBC dinsdag op basis van voorstellen tijdens het partijcongres. "Vergelijkbaar met het Amerikaanse systeem van  toestemming vooraf."

Dat zou voor toeristen en zakenreizigers flink wat invloed hebben. Wie wel eens naar Amerika reist, kent het wel. Zonder elektronische reistoestemming - een zogenaamd ESTA -  kom je er niet in. Het is geen enorme procedure, maar toch ben je al gauw een kwartier kwijt met het invullen hoe je vader heet, waar je werkt, wat je komt doen, enzovoort. Het is bovendien niet gratis: een ESTA kost 14 dollar per persoon, iets meer dan 12 euro. De aanvraag moet minimaal 72 uur voor vertrek worden ingediend, meestal hoor je direct of je bent goedgekeurd, in het ergste geval duurt dit 24 uur.

Wat de exacte gevolgen zullen zijn voor inckeckprocedures op luchthavens, is nog niet duidelijk. Het is voorlopig ook nog maar een voorstel, en de EU onderhandelt nog volop met de Britten over de voorwaarden van de brexit. Het Britse lidmaatschap van de Europese Unie eindigt in maart volgend jaar. Voor die tijd moet een akkoord bereikt worden. 

Theresa May, woensdag in Birmingham.
AFP Theresa May, woensdag in Birmingham.121 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frank Van den Bulck

  Ga er toch nooit meer heen. Één keer was genoeg, het eten niet te vreten, kroegen vroeg dicht enz. Nee bedankt, dat ze hun eiland maar houden !

 • DIRK VANGOSSUM

  Laat Britse politici enkel toe tot de schengenzone na een degelijke controle en met een visum van 30 dagen. De gewone Engelsman is welkom zoals voordien.

 • Nadia Marghem

  Waarom is iedereen tegen engelse bevolking .. ik ben samen met een engelsman we hebben alles gepland om te trouwen in engeland in augustus alles geregeld voor in juli te verhuizen en nu is het bang afwachten of we wel over kunnen of dat alles in duigen ga vallen of niet

 • Lieve Geyter

  Dan gaan we er gewoon niet naartoe, we zijn niet welkom dus drijf Laar handel met je eigen want de rest van de landen gaan er geen zaken meedoen, ze zullen rap failliet gaan!

 • Tom De Bondt

  Jammer want ik ging graag naar Engeland. Ik heb nu Oost Europa ontdekt om mijn geld uit te geven op vakantie !