Bezoek Engeland vóór de Olympische Spelen

Queen Elisabeth tijdens 'Trooping The Colour', de jaarlijkse verjaardagsceremonie.
Queen Elisabeth tijdens 'Trooping The Colour', de jaarlijkse verjaardagsceremonie.
In Londen en ruime omgeving valt dit jaar zoveel te beleven dat je absoluut het Kanaal moet oversteken. Wij zochten de evenementen uit die je zeker niet mag missen. Maar één raad: blijf weg uit de Britse hoofdstad tijdens de Olympische Spelen, van 27 juli tot 12 augustus. Dan is het er te druk en is alles veel te duur.

London 2012 Festival
Het London 2012 Festival begint op 21 juni en duurt tot 9 september, de laatste dag van de Paralympics. Het enorm wijdvertakte programma bevat meer dan duizend evenementen.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, blijft het festival niet beperkt tot de Britse hoofdstad. Zo vindt het openingsconcert op 21 juni door het City of Birmingham Symphony Orchestra plaats in de machtige Symphony Hall van Birmingham (toegang: 24 euro). Op 23 en 24 juni volgt in Hackney (Oost-Londen) een gratis muziekfestival met bands en dj's op zes podia. In de badplaats Skegness heeft dan weer van 23 juni tot 1 juli het SO Festival plaats, met performers van straatoptredens, dansacts en visueel theater uit heel Europa.

Stratford-on-Avon, de stad van William Shakespeare, biedt op 30 juni en 1 juli een gratis evenement met fraai versierde schepen op de rivier.
In de hoofdstad wordt uitgekeken naar de nieuwe muscial Dr. Dee van van Damon Albarn, de frontman van de Britse bands Blur en Gorillaz. Van 25 juni tot 7 juli in het London Coliseum.
Meer info

Queen Elisabeth zestig jaar op de troon
Koningin Elisabeth II zit dit jaar zestig jaar op de troon en treedt zo in de voetsporen van de legendarische Queen Victoria. Het zwaartepunt van de feestelijkheden valt in het verlengde weekend van 2 tot 5 juni. De Britten krijgen dan vrij.

Op zondag 3 juni leidt de Queen in hoogsteigen persoon een vloot van zowat duizend boten op de Thames in Londen. De andere jubileumactiviteiten richten zich meer naar de 'happy few' zoals een Jubilee Lunch en een eredienst in St. Paul's Cathedral.

Wel gaat met dit diamanten jubileum een serieuze merchandising gepaard. Er is zelfs een online winkel actief op de overheidswebsite.

James Bond in actie
Het is exact een halve eeuw geleden dat James Bond zijn debuut maakte op het witte doek. Een van de grote blikvangers is de James Bond Tour of London, een begeleide rit per minibus langs twaalf Bondfilmlocaties. De rondleiding van ca 3 uur kost 24 euro (20 pond) voor een volwassene en 18 euro (15 pond) voor kinderen (-12 jaar). Op 17 juni.

Er bestaat ook een James Bond-filmtour buiten Londen. Die kan dagelijks plaatshebben (na reservatie), duurt maar liefst 11 uur en is ook een stuk spectaculairder, met filmlocaties uit Goldfinger en The Living Daylights. Ook de prijs is niet mis: een gids rijdt je rond voor 564 euro (470 pond) voor de auto, de gids en één tot en met drie passagiers, of 636 euro (530 pond) met vier tot zes passagiers.
Meer info

Bondfans kunnen ook naar het National Motor Museum in Beaulieu voor de expo Bond in Motion.
Meer info

Charles Dickens herleeft in Dorset
Dit jaar is het 200 jaar geleden dat Charles Dickens werd geboren. De schrijver bracht het grootste gedeelte van zijn leven in Kent door. Vooral Chatham en Rochester, het stadje op 50 km van Londen waar hij woonde en in 1870 overleed, ademen nu nog zijn geest. Naast vaste stekken als The Dickens House Museum in Broadstairs, het Restoration House in Rochester en het attractiepark Dickens World in Chatham, ontwikkelde Kent een waslijst manifestaties: wandelingen, theatervoorstellingen, enz. Hoogtepunten zijn van 8 tot 10 juni het Medway Dickens Festival en van 16 tot 22 juni het Broadstairs Dickens Festival. De feestagenda staat op de websites van Visit Kent en Dickens 2012.

Museumpaleis in Brighton
De immer levendige badstad Brighton in East Sussex (80 km van Londen) heeft er met het reuzenrad Wheel of Excellence een nieuwe attractie bij. In het Royal Pavilion, het tot museum omgetoverde paleis in Indiase stijl, loopt sinds maart een tentoonstelling over Princess Charlotte Augusta of Wales. Ze stierf in 1817 in dramatische omstandigheden op amper 21-jarige leeftijd en was dus ergens een verre voorgangster van de betreurde Lady Di.
Meer info

Museum voor oorlogsschip in Portsmouth
Portsmouth (115 km van Londen) beschikt over een uitgebreid maritiem erfgoed, en sinds 2005 is dat veruiterlijkt in de 170 meter hoge Spinnaker Tower in de oude haven. Deze toren - die de vorm heeft van een zeil - bezoek je voor het adembenemende uitzicht over 'the Waterfront City' (toegang 8 pond-9,6 euro).

Op nog geen tien minuutje daarvandaan ligt de belangrijkste nieuwe attractie van het jaar: het Mary Rose Museum in de Historic Dockyards. De Mary Rose was het favoriete oorlogsschip van Hendrik VIII en werd in 1545 tot zinken gebracht. In het nieuwe museum zijn een duizendtal voorwerpen te bewonderen die in verband staan met het schip.
Meer info

Durlston Castle in Dorset
Langs de kust van Dorset vinden tijdens de Spelen de zeilwedstrijden plaats, vanuit Weymouth Bay en Portland Harbour (190 km van Londen). Het graafschap Dorset organiseert een reeks vooral culturele evenementen onder de naam Maritime Mix. De belangrijke nieuwe attractie is Durlston Castle. Het domein werd omgebouwd tot de toegangspoort van de Jurassic Coast. Deze rotskust dankt zijn naam aan het geologische tijdperk de Jura, zo'n 150 tot 200 miljoen jaar geleden. De 53 m hoge kijktoren die gebouwd wordt op de pier van Weymouth, is toegankelijk vanaf begin juli en geeft een overzicht over de Jurassic Coast.
Meer info

Olimpicks in de Cotswolds
In tegenstelling met de Olympische Spelen zijn de Olimpicks een jaarlijks terugkerend evenement in de Cotswolds (150 km van Londen). Deze eigen traditie werd in 1612, exact 400 jaar geleden dus, opgestart onder impuls van Robert Dover.

De Olimpicks hebben een wat excentriek karakter. Worstelen en zelfs scheenschoppen horen tot de sportieve disciplines. Er spelen bands, er vallen kanonschoten en 's avonds is er vuurwerk en een optocht met toortsen. De plaats van het gebeuren is een heuvel nabij Chipping Campden. De gratis Olimpicks duren maar één dag en dat is in dit jubileumjaar op 1 juni.
Meer info

Harry Potter te kijk in Watford
In Leavesden, op het grondgebied van Watford, in het graafschap Hertfordshire (30 km ten noordwesten van Londen), zijn de studio's gevestigd waar een groot gedeelte van de Harry Potter-films werd ingeblikt. Sinds 31 maart zijn ze toegankelijk voor het publiek. Niet alleen kostuums en rekwisieten kun je er bewonderen, maar ook een tip van de sluier van de special effects wordt opgelicht. Aan de onthulling van die filmgeheimen hangt wel een prijskaartje. De standaardprijzen bedragen 33,60 euro (28 pond) per volwassene en 25,20 euro (21 euro) per kind van 5 tot 16 jaar. Kinderen tot en met 4 jaar mogen gratis binnen.
Meer info

Hotelkamers tijdens de Spelen vier keer duurder
Londen beschikt over ruim 100.000 hotelkamers, maar wellicht zijn die allemaal bezet tijdens de Spelen. Voor de weinige resterende kamers geldt de wet van vraag en aanbod. Nu al zijn de normale prijzen voor die periode verviervoudigd.

Wil je toch in Londen overnachten tijdens de Spelen, dan bieden andere accommodaties iets meer mogelijkheden. Een lijst vind je op Visit London. De politie waarschuwt wel voor verhuurders van fictieve huizen.

Campings bieden het meeste kans op een logeerplaats. Per nacht betaal je 12 euro (10 pond) per volwassene en 6 euro (5 pond) per kind.

Tickets voor olympische wedstrijden op de kop tikken is wel nog mogelijk, omdat de verkoop in 'golven' verloopt. De laatste is in juni en er is veel kans dat België dan tickets toegewezen krijgt. Het Belgisch Olympisch Comité heeft Suseia gemachtigd voor de toekenning.

De opening van het 2012 Festival vindt plaats in de Symphony Hall van Birmingham.
De opening van het 2012 Festival vindt plaats in de Symphony Hall van Birmingham.
Het Royal Pavilion in Brighton is een paleis in Indiase stijl.
Het Royal Pavilion in Brighton is een paleis in Indiase stijl.
De Spinnaker Tower is geïnspireerd op een zeil en ligt vlak bij het nieuweMary Rose Museum.
De Spinnaker Tower is geïnspireerd op een zeil en ligt vlak bij het nieuweMary Rose Museum.
De mysterieus uitziende Jurassic Coast van Dorset werd uitgeroepen tot werelderfgoed.
De mysterieus uitziende Jurassic Coast van Dorset werd uitgeroepen tot werelderfgoed.
Durlston Castle is het bezoekerscentrum van de Jurassic Coast.
Durlston Castle is het bezoekerscentrum van de Jurassic Coast.
Het dorpje Snowshill in de Cotswolds. De idyllische streek viert 400 jaar Olimpicks.
Het dorpje Snowshill in de Cotswolds. De idyllische streek viert 400 jaar Olimpicks.
De Londense burgemeester Boris Johnson bezoekt de studio's waar de Harry Potterfilms zijn opgenomen.
De Londense burgemeester Boris Johnson bezoekt de studio's waar de Harry Potterfilms zijn opgenomen.