Beroemde Amerikaanse 'tunnelboom' verwoest door storm

De boom in betere tijden. De tunnel werd er in de jaren 1880 in uitgehouwen.
AP De boom in betere tijden. De tunnel werd er in de jaren 1880 in uitgehouwen.
Een enorme, millennia oude boom is zondag in Californië omgevallen. De Amerikaanse staat kampt met hevige regenval en door de natte bodem kon de beroemde uitgeholde Pioneer Cabin waarschijnlijk niet meer blijven staan.

De kustmammoetboom, sequoia in het Engels, komt voor langs de kust van San Fransisco en is de hoogste bomensoort ter wereld. In 1880 werd één van de enorme bomen uitgehold en gebruikt als tunnel. Toeristen in paard en wagen en later in auto's reden door de boom. Afgelopen jaren mochten alleen wandelaars nog door de tunnelboom. De uitgehakte tunnel heeft de boom ook zwak gemaakt, en hij hing al een aantal jaar scheef.

Tweeduizend jaar oud
Sequoia's kunnen een doorsnede van 8 meter hebben. De dertig meter hoge Pioneer Cabin stond in het Calaveras Big Trees State Park en was naar schatting zo'n tweeduizend jaar oud, aldus een parkwachter. De wortels waren waarschijnlijk niet diep genoeg om stand te houden in de storm die de Amerikaanse westkust teistert. Bij het omvallen is de boom versplinterd. Hij zou al op sterven na dood zijn geweest.

AP
AP
AP

Delen van de staten Californië en Nevada hebben te maken met de zwaarste regenval in decennia. Vooral de wijngebieden in de kuststaat zijn zwaar getroffen dit weekend door overstromingen en rivieren die buiten de oevers treden. De verwachting is dat er vandaag nieuwe zware regenbuien vallen in een gebied dat de afgelopen jaren juist had te kampen met droogte. Duizenden inwoners worden geëvacueerd.

AFP