Belgische luchthavens telden recordaantal passagiers in 2019

Photo News
De Belgische luchthavens hebben nog nooit zo veel passagiers verwelkomd als vorig jaar. Maar liefst 35 miljoen passeerden er. Opmerkelijk: het luchtverkeer is wel gedaald.

Brussels Airport in Zaventem telde in 2019 in totaal 26 miljoen passagiers, Charleroi ongeveer 8,4 miljoen, Oostende 457.423 en Antwerpen 306.000. In Oostende was dat het beste resultaat sinds 1966, met dank aan de nieuwe lijn naar Moskou. In Antwerpen was het de bijkomende capaciteit van TUI fly en de heropstart van de verbinding met Londen City die het hem deden. CEO van Antwerp Airport Marcel Buelens pleitte donderdag nog voor een treinstation op de luchthaven bij de regionale tv-zender ATV.

Klimaatactivisten

De resultaten zijn opmerkelijk, zeker met het oog op de acties van klimaatactivisten die afgelopen jaar een hoge vlucht namen. Zij vestigden al meermaals de aandacht op het vervuilende karakter van vliegen, zeker op korte afstanden.


Het aantal vluchten op Zaventem is dan weer gedaald, naar 234.284 in 2019, waar het er in 2018 nog 235.450 waren. Op zich hoeft dat niet paradoxaal te zijn, want dat kan bijvoorbeeld betekenen dat er grotere vliegtuigen de luchthaven aandoen of dat ze voller zitten.