Belgisch koppel maakt van reizen fulltime job en laat iedereen meegenieten met adembenemende foto’s

Camille Demyttenaere en Jean Hocke reizen de wereld rond en laten iedereen meegenieten.
@backpackdiariez Camille Demyttenaere en Jean Hocke reizen de wereld rond en laten iedereen meegenieten.
Ongerepte bountystranden, avontuurlijke expedities en romantische kiekjes die zo uit een sprookje van Duizend-en-een-nacht lijken te komen: wie het Instagramaccount @backpackdiariez van de Belgische Camille Demyttenaere (32) en Jean Hocke (34) bekijkt, kan niet anders dan wegdromen. Een goed jaar geleden zegden ze allebei hun succesvolle job in de Londense zakenwereld vaarwel om fulltime de wereld rond te reizen. En daar hebben ze nog geen seconde spijt van gehad.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Meer dan 144.000 enthousiaste volgers hebben ze intussen op Instagram en met de reisverhalen op hun blog bereiken ze gemiddeld 40.000 lezers per maand. Maar hun leven zag er ooit heel anders uit, zo vertellen ze zelf vanuit Zuid-Frankrijk, waar ze sinds donderdag verblijven.

Carrière

Met een diploma van de Leuvense universiteit en de Vlerick Business School op zak trokken ze naar Londen om er een carrière uit te bouwen. En dat ging als een trein. “Ik kon meteen aan de slag als strategisch consultant, terwijl Jean nog verder studeerde”, vertelt Camille. “Het was een geweldig leven, maar we werkten lange dagen en zagen elkaar niet zo veel. Heel veel vakantie hadden we ook niet. Terwijl we allebei gepassioneerd zijn door reizen.”


Het maakte dat ze besloten om een werkonderbreking te nemen en voor vijf maanden door Zuid-Amerika te trekken. Met een blog hielden ze het thuisfront op de hoogte. “Die trip werd een van de meest ingrijpende ervaringen uit ons leven”, klinkt het. (lees hieronder verder)

Camille en Jean op een van de vele bountystranden die ze al bezochten.
@backpackdiariez Camille en Jean op een van de vele bountystranden die ze al bezochten.

Terug in Londen was het niet meer hetzelfde en toen ze in september 2017 in het huwelijksbootje stapten, besloten ze opnieuw iets speciaals te doen. “In plaats van voor drie weken op huwelijksreis te gaan naar een luxeresort, besloten we het geld te gebruiken om 5 maanden low budget met de rugzak door Azië te trekken”, vertelt Camille. “We brachten opnieuw verslag uit op onze blog en startten ook een Instagramaccount. Toen begon de fun pas echt.”

De reis bracht hen naar enkele bijzondere plaatsen. Zo gingen ze op expeditie naar het basiskamp van de Mount Everest in Nepal – op meer dan 5.000 meter hoogte – en bezochten ze verlaten eilanden op de Filipijnen. De beelden waren overeenkomstig: adembenemend. (lees hieronder verder)

Een van de eerste foto's op hun Instagramaccount: hun expeditie naar de Mount Everest.
@backpackdiariez Een van de eerste foto's op hun Instagramaccount: hun expeditie naar de Mount Everest.

“Al snel hadden we een paar duizend volgers op Instagram en die pushten ons om nog meer leuke dingen te doen”, vertelt Jean. “Tegen het einde van de trip zaten we aan de kaap van de 10.000 volgers en begonnen we zelfs wat te verdienen.”

Dat laatste maakte dat ze besloten om een sprong in het onbekende te wagen. Ze zegden de zekerheid van hun goedbetaalde job vaarwel en besloten fulltime te gaan reizen. “Ik neem al sneller een risico, maar Camille had het daar best moeilijk mee”, lacht Jean. “Onze familie en vrienden verklaarden ons zelfs ronduit gek. Anderzijds: we hadden nu van een prachtig leven geproefd en dat maakte het moeilijk om naar onze oude kantoorjob terug te keren. Combineren was sowieso geen optie. Daarvoor is reisbloggen veel te arbeidsintensief.”

Luilekker 

En dat lees je goed. Velen zullen bij het bekijken van de prachtige exotische foto’s misschien denken dat reisbloggers een luilekker leventje hebben, maar niets blijkt minder waar. “We doen het heel graag, maar we hebben nooit harder gewerkt dan nu”, lacht Camille. “Neem nu de fotoshoots. Het beste tijdstip om foto’s te nemen is bij zonsopgang en zonsondergang, want dan is het licht het mooiste. Elke dag voor dag en dauw opstaan om naar een verlaten plek te trekken voor een shoot, is niet altijd even leuk. Alles opzetten, de styling doen: je bent er even mee bezig.” (lees hieronder verder)

Camille en Jean genieten van Duizend-en-een-nacht in Oman.
@backpackdiariez Camille en Jean genieten van Duizend-en-een-nacht in Oman.
Camille en Jean tijdens hun reis naar de Maldiven.
@backpackdiariez Camille en Jean tijdens hun reis naar de Maldiven.

Ook in het bewerken van de beelden en het selecteren van de mooiste foto’s voor Instagram kruipt flink wat tijd. Net als in de verhalen voor de blog. “Je moet op zoek gaan naar de leukste plekjes en de leukste activiteiten”, gaat Jean verder. “Je wil daarbij niet de dingen vertellen die al overal geschreven zijn. Daarom zoeken we altijd veel contact met plaatselijke bewoners.”

Authenticiteit is bijzonder belangrijk, klinkt het. “Dat is iets wat we ook via de korte filmpjes in onze story’s op Instagram tonen. Daarin laten we het echte leven zien. Zo kunnen volgers je ook beter leren kennen. Jean kreeg pas nog een longontsteking toen we op de Maldiven waren. Dat tonen we dan ook”, aldus Camille. “Mensen appreciëren dat.”

Gevaarlijk

Soms komt er ook kritiek. Op een indrukwekkende foto die ze afgelopen week postten op Instagram, bijvoorbeeld, en waarop ze te zien zijn terwijl ze boven een ravijn uit een rijdende trein hangen in Sri Lanka. “De meeste foto’s maken we zelf door een hele reeks beelden te nemen met een camera op een driepikkel en een timer, maar deze is genomen door mijn broer”, vertelt Jean. “We krijgen er héél veel respons op. Maar ook veel negatieve. Van mensen die vinden dat het gevaarlijk is wat we doen. Ach, er is geen slechte publiciteit”, lacht hij. (lees hieronder verder)

De foto van Camille en Jean die uit een trein hangen in Sri Lanka ging afgelopen week viraal.
@backpackdiariez De foto van Camille en Jean die uit een trein hangen in Sri Lanka ging afgelopen week viraal.

Of influencer zijn goed verdient? “Minder dan toen ik nog als consultant werkte”, zegt Camille. “Het is niet makkelijk, zeker in het begin niet. We leefden aanvankelijk van het geld van onze huwelijksreis en probeerden zo basic mogelijk te reizen. Toen we richting 10.000 volgers gingen, durfden we wel al eens aan een luxehotel te vragen om een gratis verblijf in ruil voor aandacht op onze sociale media. Pas toen we de kaap van de 50.000 volgers rondden, begonnen hotels en bedrijven óns te vinden. En kregen we van overal vragen om hun producten tegen betaling te promoten. Toen begonnen we min om meer break-even te draaien”, vult Jean aan. “Daarna ging het alleen maar beter.”

Exotische foto's

Vandaag leven ze het leven waarvan ze altijd gedroomd hadden. En dat is voor het grootste deel onderweg. “We zijn gemiddeld drieënhalve week per maand op reis. De andere dagen verblijven we in België of Londen”, aldus Camille. “Zo veel reizen is ook echt nódig, want we hebben elke dag nieuwe content nodig om te posten. In België hebben we wel al eens beelden van Brugge gedeeld, maar de mensen zien toch het liefste exotische foto’s.”

Hun top 3 van favoriete reisbestemmingen bestaat uit de Filipijnen met zijn vele eilanden, Nepal met de Mount Everest en Frans-Polynesië. “Veel mensen denken dat Tahiti en Bora Bora duur zijn, maar dat valt erg mee”, aldus Camille. “Er raken is inderdaad niet goedkoop. Maar eenmaal je er bent, kan je er al heerlijk overnachten op een van de eilandjes voor maar 50 euro per nacht.” (lees hieronder verder)

Camille en Jean tijdens hun reis naar de Filipijnen.
@backpackdiariez Camille en Jean tijdens hun reis naar de Filipijnen.

Of ze nog meer dromen hebben voor de toekomst? “Verder groeien, natuurlijk. En onze personal brand verder uitbouwen. We hebben net een eigen kledingmerk gelanceerd – Atypique The Label – waarmee we vervuiling door plastic willen aankaarten. Op onze reizen hebben we gemerkt dat dit een gigantisch probleem is. Je vindt zelfs plastic op stranden en eilanden in het midden van de oceaan. Een deel van de opbrengst van onze verkoop gaat naar een goed doel dat daartegen strijdt: Plasticoceans.org.”

Tot slot nog een gouden tip voor bloggers die hun voorbeeld willen volgen. “Er is geen geheim recept”, klinkt het. “Leg gewoon je ziel erin. Het gaat allemaal om hard werk en toewijding.”

Benieuwd naar de avonturen van Camille en Jean? Je kan hen volgen via hun blog of Instagram.

Camille en Jean dromen weg in India.
@backpackdiariez Camille en Jean dromen weg in India.38 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yentl Jehouligans

  Aan alle mensen die denken dat het zo gemakkelijk is ... doe het dan zelf. Zorg dat je altijd up-to-date bent, zorgt voor je volgers, werkt tot laat in de avond om je sponsors en partners de perfecte foto te bezorgen, urenlang aan het editen bent, oplevert hoewel het weer slecht is en nog zoveel meer. Het is een echte job, hard werken.

 • Veronique Grenier

  Fantastisch wanneer je als koppel de zelfde passie kan delen, en van je passie je werk kan maken.

 • herman de genst

  Knap maar ik begrijp dat allemaal niet zo goed , in mijn jonge jaren moest men gewoon hard werken om iets te bereiken , en nu hoeft men dank zij de media enkel geluk en kennis van de nieuwe technologie te hebben om een luxe leven te leiden .

 • Leopold Vanhoof

  Zijn er nu werkelijk mensen die hun tijd verdoen om die te volgen? Arme, arme wereld.

 • christianne bruyland

  reizen maakt je leven zoveel meer waard, cultuur opsnuiven, lokale gewoontes ontdekken, gelijkgestelde zielen vergezellen...daarvoor heb je niet steeds een vliegticket nodig, het kan op zoveel manieren gebeuren, ook overnachten hoeft niet steeds een hotelkamer te zijn, het zijn deze mogelijkheden en keuzes die je heel vaak met je voeten op de grond houden, ik genoot in ieder geval van de foto's, al dan niet aangepast