België proefkonijn voor app waarmee toeristen btw kunnen recupereren

Een vrouw haalt in het buitenland geld af met haar kredietkaart.
thinkstock Een vrouw haalt in het buitenland geld af met haar kredietkaart.
Twee ondernemers uit Israël, onder wie de medeoprichter van navigatie-app Waze, lanceren een app waarmee toeristen gemakkelijk de btw op hun aankopen in België kunnen recupereren. Dat kan nu al, maar de papierwinkel schrikt veel toeristen af. Refundit belooft een veel eenvoudigere procedure via een app.

In verschillende landen kunnen toeristen die spullen voor eigen gebruik kopen, de btw daarop laten terugbetalen op het moment dat ze het land verlaten. Dat systeem bestaat ook in alle EU-lidstaten, maar het is niet altijd eenvoudig om dat geld werkelijk in handen te krijgen. Reizigers moeten zich op de luchthaven bij het douanekantoor met verschillende papieren aanbieden.

De Israëlische start-up Refundit heeft een digitale werkwijze ontwikkeld, die het bedrijf eerst in België lanceert. "Van alle EU-lidstaten was België er het snelst klaar voor en België toonde zich het meest innovatief", zegt Ziv Tirosh, CEO van Refundit. Hij richtte het bedrijf op samen met Uri Levine, de medeoprichter van de bekende navigatie-app Waze. Er loopt inmiddels al een proefproject op Brussels Airport. Daarna volgt Slovakije.

Kassatickets inscannen

Concreet kunnen niet-EU-toeristen hun btw in België laten terugbetalen door met de app van Refundit hun kassatickets in te scannen. Voor ze het land verlaten, moeten ze die samen met hun gegevens in de app doorsturen naar de douane. Die kan dan alles nakijken en de terugbetaling goedkeuren. Als de douane twijfels heeft, kan het zijn dat de toerist zich toch nog moet melden bij het loket op de luchthaven.

Tirosh ziet voordelen voor iedereen. De toerist kan gemakkelijker aan het geld en de winkeliers hoeven zich niet bezig te houden met papierwerk. Maar dreigt de staat niet plots veel meer btw te moeten terugbetalen? Ook dat is geen nadeel, meent Tirosh. "De toeristen zien in de app meteen hoeveel ze terugkrijgen. Ze zullen het als extra vakantiebudget uitgeven", klinkt het.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • John Stahl

  Fantastisch toch hoe innovatief België is opdat buitenlanders hun betaalde BTW kunnen terugvragen. Ondertussen is de douane gretig om op elk in het buitenland (niet-Euro) besteld produkt hoge douanekosten aan te rekenen. Zolang ze de eigen inwoners kunnen belasten is de (r)overheid tevreden.

 • Gino Denil

  Het zou een hele administratieve en ambtelijke vereenvoudiging zijn om toeristen wel BTW te laten betalen en in ruil toeristentaksen af te schaffen. Zou waarschijnlijk nog het toerisme bevorderen ook. Maar waarom het eenvoudig houden als het complex ook kan.

 • Frederik Bellon

  Dat de app eerst een goedkeuring aanvraagt in het land van bestemming, dan pas de BTW terug betalen Zo is de douane van de andere kant ook ingelicht

 • Arnoud Triest

  Frank Joos BTW is iets typisch Europees ge gaat da dus moeilijk ergens anders kunnen doen he dool

 • Eric Loyens

  Het land hier overspoelen komen zwart werken en dan wat ze kopen hun btw ook nog een recuperen de zotten hier zullen de putten wel vullen