Belgen nemen steeds meer risico's op reis: al 162 doden deze zomer

photo_news
Het aantal Belgische doden in het buitenland was nooit zo hoog in de zomer. Het einde van de vakantie is nog niet voorbij en nu al zijn 162 sterfgevallen geteld. Dat zijn bijna drie doden per dag. Een triest record. "Het lijkt wel een trend om op vakantie heldhaftige risico's te nemen", zegt Xavier Van Caneghem van Europ Assistance in De Zondag.

Bij Europ Assistance is het merendeel van de sterfgevallen te wijten aan verkeersongevallen, gevolgd door medische problemen en andere ongelukken, zoals valpartijen door een misstap of overmatig drankverbruik, mensen die verdwalen en sterven, sportieve uitjes zoals bergbeklimmen of watersporten, en in zeldzame gevallen door zelfdoding. 

"Het lijkt helaas een trend om heldhaftige risico's te nemen op reis. Velen pronken daar achteraf ook mee op de sociale media. Dat is veel cooler dan dagenlang aan een zwembad te liggen", zegt Van Caneghem. "Op vakantie mag het voor velen allemaal een beetje uitdagender en daar is niets mis mee, maar ons advies is om je altijd goed voor te bereiden, je te informeren en je desnoods professioneel te laten begeleiden."

Ook Danny Smagghe van Touring ziet het aantal dodelijke ongevallen gelinkt aan sportieve uitdagingen toenemen. "Het is niet slim om op reis een berg te beklimmen of een andere zware inspanning te doen als je thuis nooit of amper beweegt. Het is belangrijk om je altijd voor te bereiden en voldoende rust te nemen. Typisch zijn de ongevallen met bergwandelaars. Willen wij mensen tegenhouden om actief op reis te gaan? Natuurlijk niet. Maar met een goede voorbereiding en een dosis gezond verstand kunnen drama's voorkomen worden."
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Als ze met hun koffers op reis gaan ligt hun verstand nog thuis.

 • Eddy Baeyens

  Gewoon doen op reis is o zo moeilijk !

 • Hans Benoit

  Hoeveel doden zouden er vallen met het nemen van selfies en dan niet in de gaten hebben dat men een misstap zet?Dat is dan de ultieme selfie,de dood tegemoet.....en liken maar....

 • Frans De Bakker

  Ik ben reeds jaren actief in de toeristische sector en kan enkel maar vaststellen dat veel toeristen gewoon super dom en onvoorzichtig zijn. Vaak zie je ongevallen gewoon aankomen en hen verwittigen helpt niet. Dan ben je "te serieus", ze zijn trouwens, naar eigen zeggen, op reis om zich te amuseren. We rijden jaarlijks enkele van de "amusante" figuren naar het hospitaal. Jankend en wenend.