Balearen leggen AirBnB aan banden

Björn Cocquyt
Vanaf 1 juli mogen particulieren geen huis of appartement meer verhuren in Palma de Mallorca, de hoofdstad van de Balearen. Veel eigenaars verhuren via een platform als AirBnB. Dat heeft de huizenprijzen zo omhoog gejaagd dat de inwoners zelf amper nog een betaalbare woning vinden.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

“De private woonmarkt kent een enorme schaarste en de prijzen rijzen gewoon de pan uit”, vertelt Vlaming Joeri Claeys die er een B&B uitbaat. “Om een voorbeeld te geven: een klein appartement met twee of misschien drie slaapkamers kost makkelijk tussen 1.000 en 1.200 euro.”

Wonen onbetaalbaar

Voor de inwoners zelf wordt wonen dus onbetaalbaar. Daarom heeft de regering beslist dat particulieren vanaf 1 juli hun woning niet meer mogen doorverhuren. Wie dat toch doet, riskeert een boete tot 400.000 euro.

Niet alleen in Palma de Mallorca neemt de overheid maatregelen, al gaan andere steden minder ver. Zo mag je in Parijs maximum vier maanden per jaar je huis of appartement verhuren. In Londen is dat negentig dagen en in Amsterdam zestig dagen.

In Berlijn mag je dan weer enkel een kamer verhuren en geen volledige woning. In Barcelona kan je geen appartement huren voor minder dan een week. In ons land blijft de overlast door verhuur zoals AirBnB beperkt.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jan Verlinden

    Groot gelijk hebben ze.

  • Filip Desmedt

    Ja , maar wie zijn de eigenaars ... Want , de eigenlijke bevolking kan deze huizen niet kopen , dus de eigenaars zijn dus geen inwoners van de Balearen , maar weldegelijk Duitsers , Belgen , Nederlanders , enz . Deze verhuren tegen Westerse woekerprijzen , dus prijzen van 1200 en véél meer per ... week !!!! De lokale bevolking , die moet leven van visvangst , olijventeelt en toerisme , kan deze woningen helemaal niet aanschaffen .

  • Marcus Camps

    Een hoteluitbater die woningnood komt aanklagen. Hoe hypocriet kan je zijn ?