Baai van de Somme: vlakbij & ongerept

Natuurreservaat Parc du Marquenterre - 260 ha groot - is heel kindvriendelijk en het 6 km lange wandelpad is toegankelijk voor rolstoelen.
Natuurreservaat Parc du Marquenterre - 260 ha groot - is heel kindvriendelijk en het 6 km lange wandelpad is toegankelijk voor rolstoelen.
In voor een gastronomisch uitwaaiweekend met je liefste? Het hoeft niet ver en duur te zijn. Na enkele uurtjes rijden snuif je al de zilte zeelucht op in de baai van de Somme en eet je zalige zeevruchten voor een prikje.

De baai van de Somme is de Camargue van het Noorden: een moerassige rivierdelta waar wilde paarden, vogels en zeehonden thuis zijn. Op de droge schorren staan schapen te grazen en in de slijkerige slikken zoeken vissers naar kokkels en garnalen. Aan weerszijden van het 70 km2 grote estuarium liggen Le Crotoy en Saint-Valéry-sur-Somme als wachttorens over het gebied uit te kijken. Le Crotoy heeft een mooi zandstrand en je kan er het huis van Jules Verne bezichtigen. Interessanter is een bezoek aan 'Les Tourelles', een hotel-restaurant dat met z'n torentjes het zicht van Le Crotoy bepaalt en heerlijke zeevruchtenschotels vol oesters en langoustines serveert.

Saint-Valéry-sur-Somme overtroeft Le Crotoy zowel in schoonheid als sfeer. Het stadje ademt 100% Picardische charme uit. Bij het binnenrijden in de autoluwe haven zie je meteen de typische gekleurde huisjes. Hier vertrok Willem De Veroveraar in 1066 met zijn vloot om de Engelsen in de slag bij Hastings te verslaan. Wellicht at hij voor zijn vertrek de moules de Bouchot die in de baai gekweekt worden. Deze zijn dan wel kleiner dan hun Zeeuwse collega's, ze hebben een pak meer smaak én zijn goedkoper. Voor mosselen met friet betaal ik een belachelijke 12 euro. 's Avonds stel ik verbaasd vast dat mijn viergangenmenu van gegratineerde coquilles, kabeljauw, blauwe kaas en tiramisu slechts 24 euro kost.

Middeleeuws
In Valéry-sur-Somme mag je het middeleeuwse stadsgedeelte niet missen. De vestingen op de kleine heuvel bieden een schitterend zicht op de baai van de Somme. Je vindt er ook de Porte Guillaume, waar in 1430 Jeanne d'Arc doorheen stapte. Ze was toen gevangen genomen door de Engelsen en op weg naar de brandstapel in Rouen. Op een boogscheut van de stad ligt het dorpje le Pointe du Hourdel. Bij laag tij liggen zeehonden er op de zandbanken te zonnen. Op het uitgestrekte kiezelstrand, waar nog een bunker uit WO II ligt, is het heerlijk wandelen. Loop ook eens in de achterliggende duinen, want daar ligt de befaamde Grande Route van de Littoral. Het wandelpad, dat langs de opaalkust tot in België loopt, biedt een constant uitzicht op het kanaal en geldt als het mooiste van Frankrijk.

Ondanks het aangename strand wordt Le Crotoy niet door dagjestoeristen overspoeld. Zwemmers vrezen immers de gevaarlijke getijdestroming. In het verleden werden al velen door het wassende water verrast. Net als pootjebaders hebben ook feestvierders weinig in de baai van de Somme te zoeken. De horeca in Valéry-sur-Somme zet vooral in op gastronomie, discotheken zijn er niet te bespeuren. "Mensen komen naar hier om romantisch te tafelen of de natuur te bewonderen", vertelt de bediende van het office de tourisme.

Vogelparadijs
In dat opzicht is le Parc du Marquenterre een voltreffer. In de jaren 50 legde de industrieel Henri Jeanson een stuk moeras droog om bloembollen te kweken. Een crisis in de tuinbouwsector zorgde er echter voor dat het project in 1973 op de fles ging. Jeanson - een ornitholoog - besloot dan maar om van z'n 260 ha grote terrein een natuurreservaat te maken. Omdat hier al veertig jaar een jachtverbod geldt en het reservaat op een belangrijke trekroute ligt, is dit het rijkste vogelgebied van Frankrijk. "De vogels weten dat ze hier veilig zijn, daarom kan je ze ook dicht benaderen", vertelt natuurgids Philippe Carruette terwijl een lepelaar voor m'n neus een visje pikt. De begeleiding in het park is uniek, want een dozijn gidsen staan klaar om je te begeleiden. Aan uitkijkposten staan ze je op te wachten met telescopen. "Kijk, er vliegt een zwerm visarenden over", toont Philipe. De gidsen spelen ook in op de situatie van het moment. "Soms vragen we bezoekers om te helpen een gewonde vogel te verzorgen of ringen we samen ooievaars."

In het park lopen ook de unieke Hensonpaarden rond. In 1978 kruiste men hier voor het eerst een Frans rijpaard met een pony uit de Noordse fjörden. Het resultaat was een paard met een uitzonderlijk hoog uithoudingsvermogen. Tochten te paard zijn aan de ingang van het park te boeken. Maar voor ze afgericht worden, laat men de paarden drie jaar in het wild rondlopen. Le Marquenterre is héél kindvriendelijk en heeft ook aandacht voor andersvaliden. Het 6 km lange wandelpad is toegankelijk voor rolstoelen en in het broedseizoen krijgen blinden een auditieve vogelzangbeleving voorgeschoteld.

Praktisch
Afstand: +- 300 km van Brussel

Logeren: B&B Boisfontaine in Valéry-sur-Somme: ligt in het middeleeuws stadsgedeelte met zicht op de baai. Kamer vanaf 85 euro. Boisfontaine

Eten: Le Drakkar in Valéry-sur-Somme. Brasserie met heerlijke streekgerechten. Mosselen vanaf 9,5 euro!

Les Tourelles in Le Crotoy. Gastronomie in topkader. Menu vanaf 24 euro. Heerlijke zeevruchtenschotels. Les Tourelles

Excursies: Le Parc du Marquenterre (Parc du Marquenterre)
10,5 euro (volwassenen) en 7,5 euro (kids). Een stoomtrein rijdt elke dag in 2 uur van Saint-Valéry-sur-Somme naar Le Crotoy en terug. Ideaal om dit gebied rustig te verkennen. Kinderen: 9,6 euro. Volwassenen: 12,5 euro.

Voor boottochten op zee, begeleide natuurexcursies en stadsrondleidingen in Valéry-sur-Somme, zie online op Baie de Somme

Hotel Les Tourelles bepaalt met zijn torentjes het uitzicht van Le Crotoy.
Hotel Les Tourelles bepaalt met zijn torentjes het uitzicht van Le Crotoy.
Je kan hier onder meer lepelaars spotten.
Je kan hier onder meer lepelaars spotten.