Appartement op dijk Knokke in jaar tijd 133.000 euro duurder, nooit meer huizen verkocht aan de kust

De dijk in Knokke.
Benny Proot De dijk in Knokke.
De Belgische vastgoedmarkt heeft een absoluut recordjaar achter de rug. Over het hele land veranderden ruim 8% meer woningen van eigenaar, maar de kustgemeenten deden nog beter. Daar werden bijna 20% meer vastgoedtransacties afgesloten. In Middelkerke, De Panne en Nieuwpoort ging het zelfs om een stijging van meer dan 30%. De prijs van een appartement aan de kust steeg lichtjes, terwijl woonhuizen ruim 5% goedkoper werden.

Na een periode van dalende prijzen in 2013 en 2014 zit vastgoed aan de kust opnieuw in de lift. Het aantal transacties steeg vorig jaar met 18,9% en de prijzen zitten weer bijna op het recordniveau van 2012.

"Lage rentes en het tanende succes van tweede verblijven in landen als Turkije, Marokko en Tunesië liggen aan de basis van het succes van vastgoed aan de kust», zegt Bart van Opstal van Notaris.be.

"Kapitaalkrachtige investeerders zien een appartement aan de dijk van Knokke als een belegging." Tussen de kuststeden onderling zitten veel verschillen. Zo werd een appartement op de dijk van Knokke bijna 20% duurder dan in 2015. Wie vorig jaar een optrekje kocht, betaalde daar gemiddeld 133.000 méér voor dan in 2015. Maar in De Panne was het prijsverschil nog groter. Daar schoot de gemiddelde prijs voor een appartement zelfs bijna 23% de hoogte in, voor een appartement aan de dijk bedroeg die stijging zelfs 75%.

"Dat is het gevolg van het succes van assistentiewoningen voor ouderen, die in aankoop duurder zijn dan gewone appartementen. Assistentiewoningen aan de kust nemen toe. Oudere mensen willen graag aan de kust wonen», klinkt het bij de notarissen. Ook  in Oostende is er een groeiend succes van assistentiewoningen.

De meeste vastgoedtransacties vonden plaats in Oostende (21%), gevolgd door Knokke (18%) en Koksijde/Oostduinkerke (13%).