Antwerpse Zoo presenteert een van de grootste rifaquaria van Europa

BELGA
In de Antwerpse Zoo is vandaag het nieuwe rifaquarium voorgesteld, met 8 meter breed en 4 meter hoog een van de grootste van Europa. Het gevaarte bevat 300.000 liter zeewater en telt zowat 4.000 tropische vissen als bewoners. Zij leven in en rond een enorm koraalrif, dat een echt ecosysteem moet gaan vormen. Het gaat om het sluitstuk van de renovatie van het meer dan 100 jaar oude aquariumgebouw, die 6 miljoen euro heeft gekost.

Het Aquarium was in 1911 de eerste constructie van gewapend beton in ons land. Het onderging in de loop der jaren al verschillende vernieuwingsoperaties. Op die manier raakte de oorspronkelijke grandeur ervan, met onder meer de ronde bogen en stenen vloer, echter bedekt door modernere lagen. De meest recente renovatie moest die authentieke charme weer aan de oppervlakte brengen, zoals eerder al met verschillende andere gebouwen van de Zoo gebeurde. Een nieuw waterbehandelingssysteem laat bovendien toe om elk van de aquaria een eigen thema mee te geven zoals het Amazonegebied of giftige vissen.

Het vernieuwde gebouw moet ook passen in de filosofie van de Zoo om meer interactie met het publiek teweeg te brengen. Zo zullen de verzorgers vier keer per week in het rifaquarium duiken om de vissen te voederen en de glazen wand te poetsen, terwijl ze de bezoekers uitleg geven over hun werkzaamheden. Het gebouw zal ook door bedrijven kunnen gebruikt worden voor netwerkavonden en diners.

"Dit rifaquarium is echt de parel op de kroon van ons prachtig gerenoveerde Aquarium", stelt Zoo-directeur Dries Herpoelaert. Die hield zijn openingsspeech overigens onder water, vergezeld door Antwerps burgemeester Bart De Wever die al duikend mee de vissen kwam voederen.

BELGA
BELGA