Amsterdam kondigt hardere maatregelen aan tegen toerisme

ANP
Het Amsterdamse college in wording heeft zijn eerste actiepunt gelanceerd: het aanpakken van de negatieve gevolgen van het toerisme in de Nederlandse hoofdstad. Het moment, aan de vooravond van het drukke pinksterweekend, is niet toevallig gekozen.

De onderhandelende partijen GroenLinks, D66, PvdA en SP hebben een "ambitieus programma" opgesteld, in de woorden van GroenLinks-fractieleider Rutger Groot Wassink. 

Zo gaat de toeristenbelasting omhoog, tot naar schatting 105 miljoen euro in 2022. In wijken waar de balans tussen wonen en toerisme is verstoord, kan de vakantieverhuur via platforms als Airbnb worden gestopt, waar het elders in de stad nog op maximaal dertig dagen wordt gesteld. 'Pretvervoer' als fietstaxi's, paardenkoetsen en bierfietsen gaat verder aan banden.

Daarnaast zal er beter worden schoongemaakt en strenger worden opgetreden tegen troep- en herriemakers, ook op het water. Het aantal toeristenwinkels moet omlaag: "We willen geen eenheidsworst die je met Nutella besmeert", zei D66-fractieleider Reinier van Dantzig.

Op- en uitstapplaatsen van rondvaartboten en touringcars worden naar buiten het centrum verplaatst. Dit onderdeel stuit op onbegrip bij de rondvaartrederijen. "Rondvaarten dragen juist bij aan verminderen van drukte op straat. Als de aanlegsteigers buiten het centrum zijn, krijg je juist weer verkeersstromen over de weg", zegt een woordvoerster van de grote rederij Stromma.

BELGAIMAGE

Leefbaarheid

Het afschrikken van toeristen is niet het doel van de maatregelen, maar als het effect is dat de groei van het aantal bezoekers wat afvlakt, dan zal het beoogde college daar niet rouwig om zijn, is de teneur van het verhaal. "Het is niet de makkelijkste krantenkop. Maar we kiezen ervoor de wijken leefbaar te houden", aldus SP-voorman (en nu nog wethouder wonen) Laurens Ivens. 

Naar verwachting komen dit jaar 18 miljoen bezoekers naar Amsterdam, oplopend naar 30 miljoen in 2025.

"De eerste functie van de stad is wonen, toerisme komt op de tweede plaats", zegt Groot Wassink. Hij en zijn medeonderhandelaars bereiden zich voor op harde confrontaties met ondernemers die zich niet in de maatregelen kunnen vinden. Desnoods tot aan de rechter aan toe, suggereert D66'er Van Dantzig.

ANP9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • luc pelgrims

  mogen ze dan in Antwerpen extra maatregelen nemen om de overvloed aan lawaaierige Nederlanders in te dijken.

 • christianne bruyland

  Hebben Amsterdam bezocht en het was een mooie trip, Utrecht daarentegen raad ik niet aan, door de fietsen die overal en nog meer de straat......vullen, ogen op je rug is niet zo leuk tijdens je uitstapjes, doch ze zijn meer dan nodig, je vindt er geen normaal wandelpad zonder te moeten op straten lopen, daar nog eens hetzelfde stramien

 • Jef Denijs

  Bij ons zijn het andere 'toeristen' die voor de amok zorgen, maar we doen er amper iets aan.

 • marcus bastiaensens

  De steden sluiten hun grenzen voor toeristen die meer dan 100 euro per dag opbrengen. De europese landen mogen hun grenzen niet sluiten voor zij die meer dan 100 euro per dag kosten. Leg dat maar eens uit.

 • stef peetrus

  Doe zoals ik, blijf daar weg !!