Amoerluipaardwelpje op komst in Bellewaerde

Pretpark Bellewaerde uit Ieper maakt zich op voor de komst van een amoerluipaardwelpje, na goed nieuws na de radiografie van de toekomstige moeder. Bellewaerde werkt aan een kweekprogramma voor het bedreigde amoerluipaard.

De amoerluipaarden Vlada, het vrouwtje, en Kitan, het mannetje, werden tijdens het Valentijnsweekend samen gezet. Er werden toen meerdere paringen vastgesteld, maar nu pas kan Bellewaerde bevestigen dat Vlada ook effectief zwanger is.

Afgelopen weken werd het amoerluipaard getraind om op een fotoplaat stil te liggen. Hierdoor kon dinsdag een geslaagde radiografie genomen worden. "Het is de eerste keer in Bellewaerde dat dergelijke radiografie wordt gebruikt om de zwangerschap te bepalen. Dankzij de training werkt Vlada vlot mee en is de radiografie vlot verlopen. Een amoerluipaard is ongeveer 100 dagen zwanger, dus kan Bellewaerde binnen enkele weken minimum één welpje verwachten", aldus dierenarts Melissa Nollet.

Het attractiepark bezit al sinds juni 2014 amoerluipaarden en werkt mee aan het internationaal kweekprogramma, in samenwerking met EAZA (European Association for Zoos and Aquaria). Dit programma heeft als doelstelling om de nakomelingen, geboren in dierentuinen, terug in het wild uit te zetten in een beschermd natuurreservaat in Rusland, het oorspronkelijk leefgebied van de dieren. Door dit project is het aantal wilde amoerluipaarden tussen 2007 en nu verdubbeld tot 70 luipaarden.

Vlada in 2014.
belga Vlada in 2014.
Bellewaerde