Amnesty International waarschuwt voor reizen naar de VS

Een betoger tegen wapengeweld in El Paso, Texas.
AFP Een betoger tegen wapengeweld in El Paso, Texas.
Na de meest recente massaschietpartijen in de Verenigde Staten heeft Amnesty International gisteren een reiswaarschuwing uitgevaardigd. De organisatie roept reizigers die naar de VS trekken op om uiterst voorzichtig te zijn. Reden voor de reiswaarschuwing is "het buitensporige wapengeweld, dat in de VS zo courant is geworden" dat er gesproken kan worden van een mensenrechtencrisis, klinkt het.

De waarschuwing van Amnesty International is gemodelleerd naar de reiswaarschuwingen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en stelt dat reizigers die naar het land afreizen "ten allen tijde extra waakzaam moeten zijn en op hun hoede moeten zijn voor de alomtegenwoordigheid van vuurwapens onder de bevolking". Voorts wordt geadviseerd om plaatsen te vermijden waar veel mensen samenkomen, vooral wanneer het culturele evenementen, scholen, winkelcentra of religieuze plaatsen betreft. 

In de boodschap wordt ook de Amerikaanse regering op de korrel genomen. Die zou niet de adequate bescherming bieden tegen het wapengeweld, terwijl ze volgens het internationale verdrag voor de mensenrechten wel verplicht is om maatregelen te nemen teneinde de toegang tot vuurwapens te reguleren en zo de mensenrechten te beschermen.

De waarschuwing volgt op de twee schietpartijen van dit weekend in de Texaanse stad El Paso en in Dayton, in Ohio. Daarbij kwamen in totaal 31 mensen om het leven. 
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bruno Suykens

  Ik houd geen rekening met gesubsidieerde, niet verkozen roeptoeters. Einde verhaal.

 • Pierre Bonte

  Woorden van een amerikaan die voor goed verhuisd is,daar leef je nooit meer met rust,zegt genoeg zeker,mooie wereld aan het worden

 • Stefan Vantstraat

  Tja... en deze ochtend lees ik in deze krant dat er een gek in de US tijdens zijn rooftocht een aantal mensen heeft vermoord met een groot mes. Ook verbieden dan maar?

 • rudy van hecke

  A.I geeft groot gelijk je kan veel beter naar het Midden-Oosten gaan daar is het veilig geen bommen geen aanslagen en geen terroristen wat een zever is dat allemaal

 • Norbert Corten

  Is dat niet de taak van de Belgische overheid om zijn burgers te waarschuwen en gaat Amnesty hier niet helemaal de politieke toer op ?