Alles wat we nu weten over de verdwenen vlucht van EgyptAir

FlightRadar24
• Vlucht MS804 Parijs-Caïro om 2.30 uur van radar verdwenen, boven Middellandse Zee
• Gevonden wrakstukken blijken niet van vliegtuig te zijn
• 66 mensen aan boord, onder wie één Belg
• Experts vrezen voor terroristische aanslag

Volgens de luchtvaartmaatschappij verdween vlucht MS804 gisterenochtend omstreeks 2.30 uur van de radar, zo'n tien minuten nadat ze het Egyptische luchtruim binnenvloog. De Airbus A320 vloog op dat ogenblik op elf kilometer hoogte boven de Middellandse Zee, op 280 kilometer van de Egyptische kustlijn.

Over de vondst van eventuele brokstukken van het vliegtuig bestaat nog onduidelijkheid. Rond 19 uur gisterenavond verklaarde EgyptAir in een persbericht dat het er wrakstukken gevonden zijn bij het Griekse eiland Karpathos. De Griekse autoriteiten spreken dat tegen en zeggen dat er enkel hout gevonden is. EgyptAir heeft intussen ook bevestigd dat de gevonden objecten niet van het verdwenen vliegtuig zijn.

De Franse president Hollande verklaarde eerder dat "het vliegtuig spijtig genoeg is gecrasht en verdwenen". De Griekse minister van Defensie zegt dat het vliegtuig plots 6.700 meter viel en scherp draaide, toen het net in het Egyptisch luchtruim was.

Wat de oorzaak van de crash is, is nog niet bekend. Zowel de Egyptische premier Sherif Ismail als zijn Franse ambtsgenoot Manuel Valls zeggen dat "niets kan worden uitgesloten". Experts vrezen echter dat het om een terroristische aanslag gaat, vermoedelijk door een bom aan boord. Een technisch defect lijkt onwaarschijnlijk.

Het Egyptische leger zegt dat het geen noodsignaal ontvangen heeft van het vliegtuig. Daar was eerder wel sprake van. Een laatste contact tussen vliegtuig en verkeersleiding vond zo'n tien minuten voor het toestel van de radar verdween. Volgens de Griekse burgerluchtvaartdienst meldden de piloten van MS804 zich niet op de gebruikelijke manier af toen ze het Griekse luchtruim verlieten. Daarna verdween het van de radar en werden de Griekse militaire luchtverkeersleiding en vervolgens de Egyptische autoriteiten gewaarschuwd.

Aan boord van het vliegtuig bevonden zich 66 inzittenden, zo deelde EgyptAir mee op Twitter. Het gaat om 56 passagiers, waarvan een kind en twee baby's, en tien bemanningsleden. Onder de tien crewleden waren er drie securitymensen.

Er was één Belg aan boord van de vlucht. Dat wordt bevestigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken: het gaat om de 56-jarige Geert Supré uit het Oost-Vlaamse Watervliet.
(Lees verder onder de tweet.)

Reuters

Familieleden van de inzittenden worden opgevangen op crisiscentra nabij de luchthaven van Caïro en Charles de Gaulle in Parijs. Er zijn teams van hulpverleners ter plaatse.

Er was voor zover geweten ook geen bijzondere lading aan boord. De piloot van het vliegtuig heeft meer dan 6.000 vlieguren, waarvan 2.000 met een A320. Het vliegtuig werd volgens CNN gisteren, voor het naar Parijs vertrok, ook nog nagekeken in Caïro. De Airbus staat bekend als een van de veiligste vliegtuigen ter wereld.