Al 900 'creditcardmessen' in beslag genomen op Schiphol

Het mes is vlijmscherp en kan uitgeklapt als steekwapen dienen.
Twitter Koninklijke Marechaussee Het mes is vlijmscherp en kan uitgeklapt als steekwapen dienen.
De Nederlandse politiedienst marechaussee heeft de afgelopen vier maanden op luchthaven Schiphol zo'n 900 'creditcardmessen' in beslag genomen.

Hoeveel dat er vorig jaar waren kan een woordvoerder van de marechaussee niet zeggen. Creditcardmessen mochten nooit mee in de handbagage, maar tot een maand geleden werden ze alleen in beslag genomen en waren er geen verdere consequenties voor de eigenaar. Sinds een maand schrijft de marechaussee ook een proces-verbaal uit en krijgt de eigenaar op Schiphol (de veruit grootste Nederlandse luchthaven, nvdr) direct een boete van 150 euro.

Vlijmscherp
Creditcardmessen zijn ingeklapt zo groot als een bankkaart of creditcard, maar uitgeklapt bevatten ze een vlijmscherp mes van 6,5 centimeter, waarmee letsel kan worden toegebracht. Het mes valt in Nederland onder de categorie verboden wapens omdat het uiterlijk lijkt op een ander voorwerp.

Ter vergelijking: vorig jaar werden in totaal op alle luchthavens in Nederland 1.500 verboden wapens in beslag genomen. Dat waren voornamelijk stiletto's, gasbusjes en boksbeugels. Creditcardmessen vielen daar toen nog niet onder.

Creditcardmessen zijn online volop te koop.