Adembenemend? Dit is de harde realiteit achter een van de populairste toeristische attracties ter wereld

Enkele toeristen op de Trolltunga (letterlijk: tong van de trol).
TripAdvisor Enkele toeristen op de Trolltunga (letterlijk: tong van de trol).
Je hebt er misschien ook al eens een foto van voorbij zien komen op sociale media: Trolltunga in Noorwegen, een rotsformatie die bijna horizontaal uit een berg steekt en ongeveer 350 meter boven het meer Ringedalsvatnet hangt. Dé plaats voor het perfecte vakantiekiekje. Alleen, de werkelijkheid is enigszins anders dan de vele beelden doen vermoeden.

Want foto’s wekken de indruk dat het een plekje is in een uithoek van de wereld, ver van alles en iedereen vandaan. Een desolate plek waar alleen de grootste avonturiers raken. Niets is echter minder waar. Want de plek wordt overspoeld door toeristen, zo blijkt uit foto’s van reizigers.

Kritiek

Onder meer op de recensiewebsite TripAdvisor zijn foto’s te zien van de lange wachtrijen die net buiten het beeld staan en in de commentaren klinkt kritiek op de drukte en de rommel op de hotspot. “Het was een grote teleurstelling toen we er aankwamen”, klinkt het bij een reiziger. “Overal ligt er vuilnis dat mensen hebben achtergelaten. Zelfs op het einde van het seizoen is het er druk. Je moet ongeveer een uur wachten voor je een foto kan nemen.”

TripAdvisor
TripAdvisor
TripAdvisor

En hij is niet de enige die kritiek heeft: “Wij hebben maar liefst vier uur moeten wachten voor we een foto konden nemen”, klinkt het nog. De enige manier om de wachtrijen te ontwijken is volgens enkele reizigers zorgen dat je er om 6 uur ’s morgens bent.

Magisch

Maar niet te veel getreurd, want ondanks alles zijn reizigers het er vrij unaniem over dat Trolltunga zelf een magische ervaring is. “Het decor is absoluut adembenemend. Je klimt vanop zeeniveau naar een rotsachtig plateau, waar je een overdonderend uitzicht hebt over het meer en de omliggende bergen. De rots zelf is een wonderlijk zicht en als je erop zit, besef je pas echt hoe nietig de mens is.” 
37 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ineke Visser

  Maak maar eens een rustige foto van de zonsopgang bij Ayers Rock/Uluru vanaf een parkeerplaats waar 50 andere bussen staan.

 • Marnix Malone

  Hetzelfde geldt voor de Machu Piccu, de Eifeltoren, de pyramides van Cheops, ... Maar niet voor het Atomium!

 • Carl Parker

  Je kan ook deze speciale plekken bezoeken en GEEN foto nemen, trouwens, alle foto's staan al lang op het internet. Maar ja, narcisten zijn niet te stoppen.... O wat zijn we toch allemaal speciaal....

 • dirk de smet

  dit zou een vak in het onderwijs moeten worden ,ruim uw troep op ,jong geleerd is dus oud gedaan,nu is er geen enkel respect voor onze aarde door oud of jong,en al zeker niet door deze die er poen aan verdienen ,de mens is een beest die zijn eigen nest bevuilt en er in zal vergaan,het is niet ver meer weg ,milieu tax en waarom wat is er veranderd met poen te geven die verdwijnt in zakken ,en het milieu word er niet beter van ,

 • Karel De Keizer

  Toeristen, hét fenomeen van een decaderende samenleving. Klagen en zagen over hoe slecht ze het hebben maar wel de wereld letterlijk onder de voet lopen om toch maar aan hun zelfgenoegzame driften tegemoet te komen.