Achterhoek: fietsparadijs

Bronkhorst is met zijn 170 inwoners het kleinste stadje van Nederland.
Bronkhorst is met zijn 170 inwoners het kleinste stadje van Nederland.
Eindelijk zomer! Tijd om te fietsen. En waar kan dat beter dan in Nederland? In de Achterhoek, op nog geen 300 km van Brussel, ligt een paradijs op de liefhebbers te wachten. Drie goedgevulde fietsdagen met Lochem als startpunt.

De Achterhoek is misschien wel het best bewaarde geheim van Nederland. Vroeger moerasgebied en nauwelijks bewoond. Vandaag overheersen nog altijd kleine wegen, omringd door uitgestrekte velden, af en toe een klein stadscentrum, beken en aan beide kanten... fietspaden! Perfect voor een weekendje weg.

Dag 1: naar Borculo
Onze fietsdriedaagse start met een opwarmingsroute van 30 kilometer vanuit Lochem. Langs zandwegen, velden met mooie gele koolzaadbloemen, kanaaltjes of bruggetjes over een rivier, boerderijen en windmolens. In Borculo, waar de rivier de Berkel doorheen stroomt, houden we halt voor het Kristalmuseum. Fossielen, mineralen en kristalen zijn er mooi uitgestald. Borculo is sowieso een bijzonder gezellig stadje, met uitnodigende restaurants en terrassen.

Zwiep, een deelgemeente van Lochem, heeft een van de mooiste windmolens van de streek. Een witte heks is er tegen een verlichtingspaal aangevlogen. Ze hoort bij de Afspanning De Witte Wieven, vernoemd naar de drie witte heksen die de streek zouden hebben geteisterd. De uitbater vertelt je er alles over bij een hapje en een drankje. De perfecte afsluiter van deze eerste dag.

Dag 2: naar Zutphen
Vanuit Lochem is Zutphen niet al te ver met de fiets (18 km). Alweer genieten we van de rust en het landschap. Onze fiets stallen we in Zutphen, aan rivier de IJssel. Boven de stad steekt de 17de-eeuwse toren van het Wijnhuis uit, een handelsbeurs waar vroeger wijn werd verhandeld. Maak zeker een omweg langs het Oude Bornhof, het oudste hofje van deze Hanzestad uit 1320 met 18de-eeuwse toegangspoort.

Verder kan je hier heerlijk slenteren tussen de vele terrassen, winkels, restaurants en historische gebouwen. We nemen opnieuw de fiets bij de Berkelruïne, een overblijfsel van de Zutphense verdedigingswerken uit de 14de eeuw, aan de rivier de Berkel. Aan de andere kant van het historische centrum kan je per boot de IJssel ontdekken, inclusief prachtig uitzicht op Zutphen. Op de terugweg naar Lochem maken we nog twee culinaire stops. In Vorden bezoeken we wijngoed Kranenburg, een van de wijnmakers in de streek. Jawel, hier wordt nog steeds wijn verbouwd! Er zijn drie uitgestippelde wijnroutes die je per fiets of auto kan afleggen. Onderweg kan je uiteraard proeven. In Laren bezoeken we aspergeboerderij Ten Broeke, want ook asperges worden hier volop geteeld.

Dag 3: naar Bronkhorst
Vandaag hebben we een stevige tocht van 25 km voor de boeg, maar dankzij het afwisselende landschap merken we dat nauwelijks. Bestemming: Bronkhorst, met 170 inwoners het kleinste stadje van Nederland. In de 15de eeuw kreeg het stadsrechten en sindsdien is het nauwelijks gegroeid. Het oogt wat als een openluchtmuseum. De fiets laat je beter aan de kant om de enkele straten die de stad rijk is te verkennen. In de Onderstraat zijn de meeste bezienswaardigheden. Zo is er het Dickensmuseum waar je je in het Engeland van de 19de eeuw waant, schuin tegenover herberg De Gouden Leeuw. Die bestaat uit drie historische panden waarvan het oudste een 16de-eeuws pareltje is. Hier kan je terecht voor een drankje of hapje van de streek of voor een uitgebreide lunch of diner. Er zijn ook kamers. Wandel zeker tot aan de Bovenstraat, waar het prachtige Hooge Huys uit 1633 te vinden is.

Maak nog een ommetje langs Vorden, waar een prachtig kasteel is ingericht als bed & breakfast. Je kan het ook bezoeken. Kastelen zijn immers onlosmakelijk verbonden met de Achterhoek.

Of neem de veerpont over de IJssel naar Brummen. Autofans kunnen er hun hart ophalen in The Gallery, met een indrukwekkende collectie van 350 oldtimers en sportwagens die ook te koop zijn.

Praktisch
Erheen: Brussel-Lochem 274 km.

Fietsvakantie: Belgian Biking biedt een vierdaagse fietsvakantie aan (drie nachten) vanaf 261 euro per persoon, op basis van een tweepersoonskamer in half pension. Je verblijft in viersterrenhotel Hof Van Gelre in Lochem dat een zwembad en gratis wifi heeft. Je krijgt ook een documentatiemap mee met tal van fietsroutes die door Belgian Biking zijn uitgestippeld en getest. Je kunt fietsen huren bij Belgian Biking, met betaling ter plaatse. Reserveren is sterk aangeraden. Belgian Biking

Info: Achterhoek - The Gallery Brummen - Kasteel Vorden - Stad Bronkhorst - Dickens Museum

In Borculo fiets je over bruggetjes over rivier de Berkel.
In Borculo fiets je over bruggetjes over rivier de Berkel.