29 procent minder flitsboetes voor Belgen in Frankrijk deze zomer door ‘gele hesjes’

Gele hesjes maakten vorig jaar onder meer in Nice een flitspaal onklaar.
photo news Gele hesjes maakten vorig jaar onder meer in Nice een flitspaal onklaar.
De voorbije zomer kregen Belgische automobilisten 29 procent minder snelheidsboetes vanuit Frankrijk tegenover vorige zomer. Dat blijkt uit cijfers die mobiliteitsclub VAB kreeg van de Franse overheid. In de eerste 8 maanden van 2019 gaat het zelfs om 33 procent minder boetes. De Franse overheid geeft hiervoor zelf als reden het groot aantal flitspalen dat vernield werd door de 'gele hesjes'.

In juli en augustus kregen 102.133 Belgen een flitsboete thuisgestuurd vanuit Frankrijk. Dat is 29 procent minder dan in 2018, toen nog 145.315 Belgen een boete ontvingen.

Tot nu toe werden er in 2019 al 210.339 flitsboetes naar België gestuurd, 33 procent minder dan vorig jaar. Een en ander betekent dat bijna de helft (49 procent) van de flitsboetes in juli en augustus werden verstuurd.

Ook in Parijs sneuvelden heel wat flitspalen.
photo news Ook in Parijs sneuvelden heel wat flitspalen.

De Belgen worden ook het vaakst geflitst op de autosnelweg (in 62 procent van de gevallen), de meest gebruikte reisroutes om naar de vakantieplek te rijden en ook de wegen waarlangs de meeste flitspalen staan. In 76 procent van de gevallen wordt de vaststelling gedaan met een vaste flitspaal, in 17 procent van de gevallen bij wegenwerken en slechts in 3 procent van de gevallen via trajectcontrole en mobiele flitsers die met het verkeer meerijden.

VAB kreeg ook de bevestiging dat de Belgen hiermee tijdens de zomermaanden opnieuw de meest geflitste buitenlanders in Frankrijk zijn. 
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hedwig Moerman

  Stond hier nu niet op 12 augustus in de krant dat er 8% meer belgen geflitst waren? Jullie zijn echt de dag allemaal in gazette vorm. Gewoon vulling zonder de feiten nog te controleren

 • Luc Cleynhens

  Rij al 30 jaar door Frankrijk en Spanje en heb tot nu toe 1 ( één ) boete gekregen. Maar ja, hou u aan de opgelegde snelheid, das goekoper en ik ben nog nooit veel later toegekomen op mijn bestemming.

 • ingrid grieten

  Dat is dus ruim 20 miljoen euro aan boetes en daar kunnen ze dan nieuwe flitspalen voor kopen.

 • Tony Van De Perre

  Belgen worden het meest geflitst in Frankrijk omdat Belgie als enige land de eigenaar van de nummerplaat doorgeeft.

 • Daniel Wijns

  Ik ben dit jaar ook naar Frankrijk geweest. Ik zou toch ook graag de statistieken van de Fransen eens zien. Als je aan de snelheid houd razen ze je voorbij zoals wilde beesten en dit vooral op de kleinere wegen. Het bumperkleven hebben ze ook nog niet afgeleerd. En wetende dat ze geen held zijn in het goede autorijden.