18 jaar? Zo trein je gratis door Europa

thinkstock
De Europese Unie pakt uit met gratis treinkaarten waarmee 18-jarigen door Europa kunnen reizen. Mooi gebaar, al zitten er wel wat addertjes onder het gras. Benieuwd of jij in aanmerking komt? Zo werkt het systeem.

2018 is het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed en daarvoor worden overal evenementen georganiseerd. Om jongeren dat erfgoed te laten ontdekken, deelt de EU gratis treinpassen uit om door Europa te reizen.

Vier landen

Met de gratis EU-treinkaart mag je maximaal vier buitenlanden aandoen, maar dat mag je niet zomaar. Zo moet je bijvoorbeeld 18 zijn op 1 juli van dit jaar en moet je de nationaliteit van één van de 28 EU-lidstaten hebben.

Je reis moet beginnen in één van de vier lidstaten die je wil bezoeken. Een ritje door Europa mag minimaal één dag en maximaal dertig duren.

Cultureel erfgoed

Wie zich wil aanmelden voor de gratis treinreis, krijgt daar in juni twee weken de tijd voor. Voor je een ticket in de wacht sleept, moet je wel nog laten weten welk Europees cultureel erfgoed je wil bezoeken en waarom je precies daarnaartoe wil.

Eens je een ticket op zak hebt, vraagt de EU je ook om je tijdens je reis op te stellen als ‘DiscoverEU-ambassadeur’. Dat betekent dat je je reiservaringen moet delen op sociale media. Op die manier stel je jouw foto’s ter beschikking voor een fototentoonstelling in het Europees Parlement.

Meer informatie over de treinkaart en het initiatief, vind je op deze website.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jef pedal

  Liever iedere europeaan op kosten van europa

 • Emi De graeve

  inderdaad : Europa verkoopt zich bij de jongeren en die hebben dat niet door..

 • Jurgen Dobbelare

  Is dit dan nog gratis of moet je ervoor werken??? Heb je dan geen werkcontract nodig?

 • patrick monbailliu

  Regelrechte schande, hiermee kopen de dictators van de EU de stemmetjes van de naive jongeren en dit met belasting geld.

 • Landon Wilkinson

  Goedkeuring moet komen van 1 of andere EU bonzo, met andere woorden, enkel zoon of dochter van zullen "uitgeloot" worden.