15 dingen die je moet weten als vliegtuigreiziger
Wist je dat je bij terugkeer uit New York voor maximaal 430 euro goederen belastingvrij het land in mag brengen? Dat je recht hebt op tot 600 euro schadevergoeding als je vlucht overboekt is? En dat je zelf de beste zitplaats in elk vliegtuigtype kunt terugvinden? 'Ready for take off' ben je pas als je weet waar je wel of niet recht op hebt.
Delen per e-mail
WAT JE MAG
Koffer kwijt
Als je binnen de 21 dagen aangifte doet van je verloren bagage, dan heb je recht op een schadevergoeding. De Conventie van Montreal voorziet in een maximale vergoeding van 1.200 euro per passagier, meestal krijg je maar een bepaald bedrag per kilo door de luchtvaartmaatschappij uitbetaald. Tenzij je met aankoopbewijzen kunt aantonen dat er dure spullen in je koffer zaten!
Belastingvrij
Als je met het vliegtuig terugkeert uit een EU-lidstaat of een niet-EU-lidstaat, dan geldt er een ander maximumbedrag van goederen die je belastingvrij mag invoeren. Keer je terug vanuit de Verenigde Staten, dan geldt er een vrijstelling (voor goederen andere dan tabaksproducten, alcoholische dranken, parfum, koffie en thee) van maximaal 430 euro. Check de website van Douane en Accijnzen (Fiscus fgov).
De beste plaats
Bij veel luchtvaartmaatschappijen kun je zelf kosteloos je plaats in het vliegtuig reserveren. Ga op zoek naar de allerbeste plaats via SeatGuru, dat voor tientallen luchtvaartmaatschappijen een grondplan van het vliegtuigtype met zetelindeling geeft. De in het groen ingekleurde vliegtuigstoelen zijn goeie plaatsen, de rode moet je absoluut mijden.
Vertraagd
Als een vlucht naar/vanuit Europa uitgevoerd door een Europese luchtvaartmaatschappij vertraging heeft, heb je recht op bijstand als de vertraging groter is dan 2 uur voor een vlucht van 1.500 km of minder, of groter dan 3 uur voor een vlucht van meer dan 1.500 km. Die bijstand bestaat uit maaltijden, verfrissingen, twee telefoongesprekken en eventueel een overnachting. Alle details vind je op ECC-Net.
Koffer op slot
Behalve in het land van Obama! Daar vraagt de TSA, de Transportation Security Administration, heel expliciet dat je koffers open blijven om het werk van de bagagecontroleurs te versnellen. Op de website TSA (zoek naar 'Baggage Locks') vind je een lijst van hangsloten die aanvaard zijn, zodat je ze wél mag gebruiken vermits ze met een loper geopend kunnen worden.
Overboekt
Bij overboeking kun je vrijwillig afzien van je vlucht en heb je recht op compensatie (geldbedrag of vluchtvoucher). Als je door plaatsgebrek tegen je zin niet kunt vertrekken, móét de maatschappij je bovendien een financiële vergoeding betalen (tussen 200 en 600 euro), je ticket terugbetalen, en bovendien ook in maaltijden en eventueel een hotelkamer voorzien. De hoogte van de vergoedingen vind je via ECC-Net, het Europees Consumenten Centrum.
Vliegangst
Bijna 30% van de bevolking lijdt aan vliegangst. Vandaar dat Brussels Airlines tweedaagse, wetenschappelijk onderbouwde cursussen tegen vliegangst organiseert i.s.m. de Universiteit Gent. Resultaat: meer dan 80% van de deelnemers raakt verlost van zijn fobie! Ook dit jaar zijn er sessies in het Nederlands en het Frans, waarbij een vliegreis met therapeut is inbegrepen. Prijs: 999 euro (Vliegangst)
Kniebeschermer
Hufterig of een geniale uitvinding? Het is een controversieel item, maar je mag het wel degelijk gebruiken: de Knee Defender, blokjes uit hard plastic die je rond de armen van je uitgeklapte tafeltje bevestigt en dan naar beneden schuift, zodat de passagier vóór je slechts gedeeltelijk zijn rugleuning achterwaarts kan laten overhellen en je niet langer pijnlijke knieën hebt. (Knee Defender)
WAT JE MOET
Dure bagage
Lagekostenmaatschappijen bieden dan wel ultralage ticketprijzen, maar rekenen forse bedragen aan voor elke koffer die je meeneemt. Ook bij grote maatschappijen wordt overgewicht genadeloos afgestraft, en betaal je makkelijk zo'n 15 euro per kg extra. Hou er dus rekening mee als je ticketprijzen vergelijkt!
Vlucht gemist
Als je je vlucht hebt gemist omdat je in een file zat, te laat bent ingecheckt en lang hebt moeten aanschuiven aan de veiligheidscontrole, dan ben je daar zélf verantwoordelijk voor en kun je niemand daarvoor aansprakelijk stellen.
Zwarte lijst
Het is je plicht, zeker als je met een niet zo bekende maatschappij vliegt, vooraf even de reputatie te controleren. Op EC Europa vind je de zwarte lijst van de Europese Commissie, met maatschappijen die niet beantwoorden aan de veiligheidscriteria. De lijst van Indonesische maar ook Afrikaanse maatschappijen is hallucinant.
Vloeistoffen
Als je vloeistoffen in je handbagage meeneemt zoals tandpasta of haargel, dan moet je die in een doorzichtig plastic zakje met inhoud van maximaal 1 liter stoppen. Per passagier mag je aan de security slechts één zakje aanbieden, de vloeistof mag in een verpakking van maximaal 100 ml zitten. Enige uitzondering: medicijnen, babyvoeding en dieetvoeding.
Catering
Niet tevreden over de catering? Op de website Airline Quality staat een schat aan kennersbeoordelingen, vooral wat comfort, service en eten betreft. Per maatschappij krijg je meedogenloze 'recensies' van passagiers en zelfs een sterrenklassificatie voor vliegtuigmaatschappijen over de hele wereld. Verplicht in te vullen, zodat je anderen behoedt voor een vreselijke ervaring!
Zwanger
Volgens gynaecologen kunnen aanstaande moeders probleemloos vliegen tot de zevende maand van de zwangerschap. Maar omdat elke luchtvaartmaatschappij andere restricties hanteert, mag je toch niet vergeten daarnaar te vragen voor je boekt. Bij Ryanair bijvoorbeeld kun je tot je 28ste zwangerschapsweek vliegen zonder dat je een medisch attest moet voorleggen, bij sommige andere maatschappijen zelfs tot de 8ste maand.
Namaak
Namaakproducten zijn niet alleen schadelijk voor de economie, maar ook voor je gezondheid, zeker als het om voedingsmiddelen of cosmetica gaat. Als je op Brussels Airport wordt betrapt met namaakgoederen, riskeer je inbeslagname en een fikse boete. Die kan van 50 euro oplopen tot 20.000 euro!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1 week op vakantie met enkel handbagage: zo kan het
Tegenwoordig moet je bij heel wat low cost luchtvaartmaatschappijen extra betalen om bagage in te checken, waardoor steeds meer mensen met een minimum aan kledij op vakantie vertrekken. Je haalt het meeste uit je kleine koffertje met deze inpaktips. -
Deze cognac handtassen moet je zeker hebben in je kledingkast
Hoeveel handtassen heb jij in je kast hangen? En hoeveel van die tassen gebruik je echt? Om nog meer miskopen te vermijden presenteren we je graag dé drie handtassen die iedere vrouw moet hebben. Eén ding hebben ze alvast met elkaar gemeen. Met hun warme cognactint passen ze bij iedere outfit. Ninashop.be selecteert haar favoriete cognac hantassen. -
Dankzij deze trucjes wordt koffers pakken een makkie
Het pakken van een reiskoffer is een beetje als koken. Eens je de kleine trucjes en tips van de experts kent, wordt het een koud kunstje. Ervaren reizigers delen hoe ze zoveel mogelijk in een koffer kunnen krijgen zonder dat je er alles weer verfrommeld uithaalt. -
-
28
Charmant Italiaans stadje verkoopt instapklare huizen vanaf 7.500 euro
Met al die coronatoestanden zou je al voor minder beginnen dromen van een plek onder de zon. En nét dat heeft Biccari in de hiel van de Italiaanse laars te bieden. Instapklaar dan nog wel. De goedkoopste woningen gaan al voor 7.500 euro van de hand. -
Heb je een bouwvergunning nodig om een zwembad te plaatsen?
-
Multimedia
Wat maak je allemaal schoon met een hogedrukreiniger?
De lente komt zoetjesaan in het land. Wie een tuin, terras of balkon heeft, kan nu al starten met de eerste schoonmaakmanoeuvres. Het perfecte gereedschap daarvoor blijft de hogedrukreiniger. Tweakers zocht uit wat je er allemaal mee kan doen en welke modellen momenteel de grootste aanraders zijn. -
Etiquette voor de wereldreiziger
Wist je dat je in Azië als vrouw niet naast een boeddhistische monnik mag gaan zitten? Of in Singapore niet mag kauwen op straat? Vaak zorgen ze voor de strafste anekdotes bij het thuisfront: lokale gewoontes die anders, vreemd, een beetje vies of ronduit hilarisch overkomen. Maar hoe meer je rekening houdt met de etiquette, hoe makkelijker je reis zal verlopen en hoe interessanter je ervaringen worden.