1 euro voor een (vakantie)huis? Deze idyllische Italiaanse dorpjes doen nog straffer en betalen jou geld om er te komen wonen

Ilustratiebeeld
Getty Images Ilustratiebeeld
Vond je het recente aanbod om een huis voor slechts 1 euro aan te kopen op Sicilië al erg aanlokkelijk? Wel, misschien kan je best nog even wachten want de interessante Italiaanse vastgoeddeals volgen elkaar in sneltempo op. Het zijn promo’s om bij weg te dromen. Zo heeft het bergdorp Locana in Piëmont zelfs 9.000 euro over voor ieder gezin dat naar daar verhuist. Ja, u leest het goed. Maar daar stopt het niet. Het stadje Borgomezzavalle wil nog beter doen. Het geeft niet alleen woningen weg aan 1 euro, de gemeente betaalt ook nog eens 1.000 euro voor elke baby die er wordt geboren. Welke deal verkies jij?

De leegloop uit de plattelandsdorpen in Italië gaat aan een schrikbarende tempo voort en de burgemeesters willen die trend liefst zo snel mogelijk keren. Daarvoor kijken ze naar het buitenland.

Om nieuwe inwoners te lokken, halen ze alles uit de kast. Huizen gaan in de uitverkoop aan spotprijzen en soms krijgen geïnteresseerde kopers er nog geld bovenop. Het bedrag van een euro is vaak symbolisch om de koop te bezegelen. 

Locana

In het bergdorp Locana, in de noordwestelijke regio in Italië die grenst aan Frankrijk en Zwitserland gaan de lokale autoriteiten nog verder om nieuwe inwoners te lokken. Burgemeester Giovanni Bruno Mattiet heeft een bedrag van 9.000 euro over - gespreid over drie jaar - voor gezinnen die er zich willen vestigen. Voorwaarde: ze moeten een kind hebben en een jaarlijks salaris van minimaal 6.000 euro.

“Onze bevolking is aan het begin van de twintigste eeuw geslonken van 7.000 inwoners tot amper 1.500 omdat mensen op zoek gingen naar een baan in de grote fabrieken van Turijn,” vertelt Mattiet aan CNN. In Locana sterven er elk jaar 40 mensen, maar daar tegenover staan slechts 10 geboorten.

“Genieten van een geweldige levensstijl en lekker eten”

“Onze school loopt elk jaar het risico om te moeten sluiten wegens een gebrek aan leerlingen en dat moet ik voorkomen”, zegt de burgervader. “Bovendien zijn er tientallen gesloten winkels, bars, restaurants en boetieks die wachten op nieuwe mensen om ze te runnen.” Het dorp mag dan al klein zijn, arm is het zeker niet dankzij de schone hydro-elektrische energie die de lokale autoriteiten verkopen aan de Italiaanse staat. Om nog maar te zwijgen over de prachtige natuur in de omgeving. “Hier kan je het hele jaar door genieten van een geweldige levensstijl en lekker eten”, zo prijst de burgemeester trots zijn bergdorp in de buurt van Turijn aan.

Het majestueuze Gran Paradiso nationaal park ligt vlak bij Locana.
Getty Images/iStockphoto Het majestueuze Gran Paradiso nationaal park ligt vlak bij Locana.

Het is ondertussen een bekend beeld in zowat alle landelijke regio’s van Italië waar in de afgelopen 30 jaar steeds meer spookdorpen zijn bijgekomen. Zeker 3.000 gemeenten zien hun inwoners al jaren drastisch verminderen. Er zijn nu 139 dorpen met minder dan 150 inwoners.

Borgomezzavalle

Een ander dorp in nood in Piëmont is het noordelijker gelegen Borgomezzavalle nabij de Zwitserse grens. Daar hoopt de burgemeester Alberto Preioni dat hij de winnende kaart heeft getrokken door niet alleen verlaten huizen te verkopen tegen een spotprijs van 1 euro (enige voorwaarde is dat de eigenaars zich engageren om de woning binnen de twee jaar te renoveren), maar door nieuwkomers tegelijkertijd aan te zetten om aan gezinsuitbreiding te doen. Het dorp telt nu 320 zielen en dat mogen er best wat meer zijn. Daarom krijgt elke pasgeborene 1.000 euro. Iedereen die een bedrijfje of horecazaak start, mag rekenen op een financiële tegemoetkoming van 2.000 euro.

“Ik nodig iedereen die interesse heeft uit hier een kijkje te komen nemen en dan zal men zien wat een vredige plek dit is”, zegt de burgemeester stellig. “Onze ongerepte natuur is bovendien een gratis detoxkuur ver weg van de drukte.” Let wel, in beide dorpen gaat het om een permanent verblijf en niet om vakantiehuizen.

Wie droomt van een plekje onder de zon en graag een (vakantie)huis voor 1 euro op de kop wil tikken in Italië, kan ook eens rondkijken in de dorpjes Mussomeli en Sambuca op Sicilië, en Ollolai op Sardinië .
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pieter De Ruyter

  Dit is Noord-Italië,je hoeft hier niet bang te zijn voor malafide aannemers.Let wel je zit hier op bijna 700 meter hoogte,dus is het er wel behoorlijk fris.

 • Mieke Vhuyst

  Idd 6000 jaarsalaris dus al die nieuwe Belgen komen ruim toe met hun leefloon. Gewoon administratief adres houden hier en dan naar Italië. Perfecte match, kinderen maken kunnen ze goed dus nog een paar keer 1000 euro incasseren. Zo werkt dat.

 • veerle verbanck

  Het gaat over 6000€ jaarsalaris, niet per maand.

 • rik lagrou

  In Frankrijk hebben zo splinternieuwe appartementen gebouwd Duizenden beleggers gingen mooie huur ontvangen niemand wil er wonen Staat al jaren bijna leeg enkele wonen er uit armoede omdat ze geleend hadden geen huurders dus !!

 • Patricia Saenen

  Ja moest ik jonger zijn zou het durven wagen. Zo een idyllisch dorpje heeft toch iets . We kunnen ons brood zelf bakken en kippetjes houden voor eitjes