Ga naar de mobiele website
^ Top

"Ondraaglijk lawaai": Belgisch koppel en 20 anderen willen dat Frans bergdorp koebellen verbiedt

thinkstock
Een petitie tegen koebellen beroert de gemoederen in het Franse bergdorpje Le Biot in de Haute Savoie. Het lawaai van de bellen is volgens de twintigtal ondertekenaars - waaronder een Belgisch koppel - ondraaglijk, staat er te lezen in de petitie die eind augustus bij de burgemeester is ingediend. Zelfs de nachtrust wordt door het permanente geklingel verstoord, stellen de klagers.

De burgervader is niet onder de indruk en verzet zich tegen het verdwijnen van de eeuwenoude traditie. Burgemeester Henri-Victor Tournier stelt vast dat de ondertekenaars vooral eigenaars van vakantieverblijven zijn die hoogstens een paar maand per jaar in zijn 600 inwoners tellend dorp verblijven. Naast het Belgisch koppel gaat het om Fransen uit de grote steden, Britten en een koppel uit Corsica.

Om wat inschikkelijk te zijn naar hen toe, stelt de burgemeester voor om de tientallen runderen uit te rusten met kleinere bellen. Een verbod is voor hem niet aan de orde. Te meer omdat de departementale weg in het dorp volgens hem veel meer lawaai maakt.

Pas op 13 oktober, de dag van de eerstvolgende gemeenteraad, worden de initiatiefnemers van de petitie verwacht om hun standpunt verder toe te lichten.

thinkstock
Meer over24 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Manon Delvael

  Mensen verdragen gewoon niets meer en denken alles naar hun hand te kunnen zetten.Niets veranderen anders komt er nooit een einde aan de mensen hun eisen.

 • Jurgen Van Den Bergh

  Ik denk dat die koeien er eerst waren. Zoiets mag niet verloren gaan, dat is folklore. Ze hadden er maar niet moeten gaan wonen. Misschien kunnen ze samen barbequen met die klagers die naast Brussels airport komen wonen zijn.

 • Carla Proost

  Wie of wat was er eerst !als je die koebellen niet wil horen ,gaat dan ergens anders vakantie houden ! En laat de nostalgie en de gewoontes bestaan !

 • Annelies Vandenbroeck

  Ik vind het vooral erg voor die koeien dat ze zo moeten rondlopen.

 • Achiel Segers

  Michel je hebt gelijk ...aanpassen of opkrassen. Dat is de gouden regel en dat zou overal zonder pardon moeten uitgevoerd worden .Maar ja, in dit petattenland is da's nu niet mogelijk. "Als het gras in mijn nog maar groen is" Binnenkort geen klokken meer luiden maar wel kunnen sommige "groepen" toeterend met volle kracht altijd rondrijden om " hun feest " te vieren. En de boer..hij keek er naar en ploegde voort. Ne échte Vlaming me gedacht.

Meld een bug