"Het was mijn man zijn wens de dierentuin te steunen": weduwe laat dierentuin Keulen 18,5 miljoen euro na

Begin juni werd er nog een nieuw olifantje geboren in de dierentuin van Keulen
afp Begin juni werd er nog een nieuw olifantje geboren in de dierentuin van Keulen
Een 93-jarige Amerikaanse weduwe wil de dierentuin van Keulen na haar dood 22 miljoen dollar (18,5 miljoen euro) nalaten. Directeur Christopher Landsberg is verbaasd en kan het nieuws amper geloven.

In het archief van de dierentuin van Keulen op datum 6 april 1954 is een zeer kleine vermelding terug te vinden. "Het Amerikaanse koppel Elizabeth en Arnulf Reichert hebben tijdens hun bezoek een weekschildpad geschonken." 63 jaar later komt er weer een geschenk van de Verenigde Staten, deze keer van Elizabeth, die al een tijdje weduwe is. Ze zal de dierentuin 22 miljoen dollar (18,5 miljoen euro) nalaten.

De kinderloze Elizabeth Reichert komt oorspronkelijk uit Keulen. Daar leerde ze in 1944 haar man Arnulf Reichert kennen, die zich als jood voor de nazi's moest verbergen. "We waren twee arme kinderen uit Keulen'', vertelde ze aan de Keulse stadskrant.

Een jaar na de oorlog trouwde het koppel en emigreerden ze via Israël naar de Verenigde Staten. Reichert verdiende daar als zelfstandig ondernemer heel goed. Het was zijn wens de dierentuin van Keulen te steunen. "We zijn Keulen nooit vergeten'', zegt Elizabeth. "En de dierentuin is voor Keulen net zo belangrijk als de Dom (kathedraal in het centrum van de stad).''

Om de stad niet op het idee te laten komen de overheidssubsidie voor de dierentuin te verminderen met het bedrag van de gift, heeft de Amerikaanse laten vastleggen dat het geld ook daadwerkelijk ten goede moet komen aan de dierentuin.