"Heel onze vakantie om zeep": besmettelijke ziekte treft tientallen hotelgasten in Mallorca

De hand-voet-mondziekte treft vooral kinderen. Ze veroorzaakt pijnlijke, rode blaasjes op armen en benen, en kan tot misselijkheid en koorts leiden.
RV De hand-voet-mondziekte treft vooral kinderen. Ze veroorzaakt pijnlijke, rode blaasjes op armen en benen, en kan tot misselijkheid en koorts leiden.
Maar liefst 48 gasten van een hotel in Mallorca raakten de voorbije weken besmet met de besmettelijke hand-voet-mondziekte. "Het verpestte heel onze vakantie", zeggen slachtoffers. "Het hotel en de touroperator deden er alles aan om de besmettelijke uitbraak stil te houden."

Het was voor Kimberley McCabe (28) uit Solihull in Engeland de eerste keer dat ze op vakantie ging met haar tweeling, allebei kleuters. Op 19 september kwamen ze aan in het Club Mac Hotel in Mallorca. Drie dagen later, op 21 september, doken bij de tweeling de eerste symptomen op: pijnlijke, rode blaasjes. "Van kop tot teen waren ze bedekt", zegt Kimberley. "Heel onze vakantie was om zeep."

Intussen heeft het hotel bevestigd dat sinds 11 september 48 mensen bij hen besmet werden door de hand-voet-mondziekte - in de volksmond soms ook verkeerdelijk mond- en klauwzeer genoemd. "Niemand heeft ons gewaarschuwd toen we incheckten", zegt Kimberley. "Toen ik er de vertegenwoordiger van de touroperator op aansprak, zei die dat ze de gasten geen schrik wilden aanjagen." De hoteldokter probeerde de zweertjes volgens de vrouw eerst nog af te doen als 'uitslag van de chloor in het zwembad'.

Milla (5 maanden), het dochtertje van Danielle MacIntyre, raakte in Mallorca besmet. Thuis brak de ziekte door en kreeg ze pijnlijke zweren.
RV Milla (5 maanden), het dochtertje van Danielle MacIntyre, raakte in Mallorca besmet. Thuis brak de ziekte door en kreeg ze pijnlijke zweren.

Nochtans waren er al eerder slachtoffers gevallen. De Schotse Danielle MacIntyre, uit Glasgow, checkte op 7 september met haar kindjes Nevah (3) en Milla (5 maanden) in hetzelfde hotel in. "Ook onze eerste vakantie met het gezin", vertelt Danielle. "Omdat de meisjes nog zo jong zijn, was ik al wat bang over hoe ze zouden omgaan met de vlucht en de hitte. Maar alles ging goed. Tot de vijfde dag."

Haar dochter Nevah werd plots ziek. "De hoteldokter zei dat ze uitgedroogd was, hoewel ze echt goed had gedronken." Toen ze naar huis vlogen, verergerde haar toestand. "Rode vlekken op handen en voeten, en ze kreeg koorts." Thuis werd het nog erger en kreeg ook baby Milla uitslag over heel haar lichaam. Een doktersbezoek bracht aan het licht dat het om de hand-voet-mondziekte ging.

Op sociale media circuleert een waarschuwingsbrief voor de ziekte.
RV Op sociale media circuleert een waarschuwingsbrief voor de ziekte.

Waarschuwingsbrief

Danielle is woedend, want na haar vakantie ontdekte ze dat al in mei voor de ziekte werd gewaarschuwd. "Aan de balie van Thomas Cook in het hotel bleek een waarschuwingsbrief te hangen over de uitbraak van mond- en klauwzeer. Maar ik was klant bij Jet2, dus aan de balie van Thomas Cook ben ik niet geweest. Als ik dit geweten had, zou ik gevraagd hebben om elders te logeren." Kimberley McCabe denkt hetzelfde. "Ze hadden de plicht om ons op de hoogte te brengen. Maar geld verdienen vinden ze blijkbaar belangrijker dan het welzijn van hun gasten. Ik walg van de manier waarop ze dit hebben afgehandeld."

Jet2 en het hotel ontkennen dat al in mei sprake was van een uitbraak van de ziekte in het hotel. "Die waarschuwingsbrief is preventief opgesteld", klinkt het. "En onderaan de brief staat de datum waarop de tekst is voorbereid. Dat leidde tot de verkeerde veronderstelling dat de ziekte al in mei zou zijn uitgebroken."

"Als ik dit geweten had, zou ik gevraagd hebben om elders te logeren", zegt Danielle, mamma van baby Milla.
RV "Als ik dit geweten had, zou ik gevraagd hebben om elders te logeren", zegt Danielle, mamma van baby Milla.

"We zijn wel op de hoogte van een klein aantal gevallen van hand-voet-mondziekte", zegt Vicente Gim Nez, directeur van het hotel. "We doen er alles aan om de verspreiding te voorkomen. Op verschillende plaatsen in het hotel hangen posters met informatie omhoog. De gezondheid en veiligheid van onze klanten zijn heel belangrijk."

12.000 gasten

Het hotel wijst er tenslotte op dat in september 12.000 gasten verbleven in Club Mac, en dat voor zover zij weten slechts 48 daarvan besmet raakten met de hand-voet-mondziekte, en dat ook op een aantal andere plaatsen in en buiten Mallorca besmettingen zijn vastgesteld.
32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Roesems

  Hotels zijn grote fabrieken waar hygiene meer en meer een probleem is. De omstandigheden "warmte" en "vochtigheid" zijn broeihaarden voor ziektekiemen. Alles moet goedkoop zijn en een aantal prioriteiten , zoals hygiene en onderhoud, zijn van ondergeschikt belang.

 • Michel Jacobs

  Hahaha, een waarschuwingsbrief die "preventief" wordt opgesteld voor een ziekte die hier bijna niet voorkomt? Dan kan je overal ter wereld in elk hotel een paar honderd waarschuwingsbrieven uithangen. Belachelijke uitvlucht en een belediging van de intelligentie van hun klanten. Tegenwoordig durft men inderdaad alles om toch maar geld te verdienen. Degoutant.

 • vanzeir guy

  Mijn vakantie gaat nooit om zeep, wij gaan gewoon niet.

 • Frank De Witte

  Tja, aan het buffet allemaal lekker met dezelfde lepeltjes scheppen, lekker bacterietjes en virusjes uitwisselen. Heeft volgens mij weinig met het hotel te maken, eerder met besmetting van persoon op persoon.

 • Jos Spriet-Dewaele

  Dacht dat je 7 dagen voor de symptonen uitbreken al besmet bent met het virus Dus als ze dit na 2 dagen kregen waren ze al van thuis uit besmet. Trouwens ik denk niet dat wat je ziet mond en klauwzeer is want dan zouden ze blaasjes hebben in de mond op hun voetzolen en in hun handpalmen en dit is duidelijk niet zo. Hier is Belgie is dit virus ook onderweg en dit vooral in de opvang.