"De meeste vliegrampen zijn overleefbaar": experts onthullen hoe je een vliegtuigcrash overleeft

thinkstock
Een voormalige stewardess bij United Airlines en een piloot bij American Airlines hebben onthuld hoe je je overlevingskansen bij een vliegtuigcrash kan opkrikken. Het is cruciaal om een ontsnappingsplan te hebben voor wanneer het noodlot toeslaat. Daarnaast is het van levensbelang om alles, maar dan ook alles, achter te laten bij de evacuatie.

Amper één op 1,2 miljoen vluchten eindigt in een crash. De kans dat je deze handleiding ooit nodig hebt, is dus ongelooflijk klein. Mocht je ooit toch in deze uiterst ongelukkige situatie verkeren, dan hebben deze experts enkele belangrijke overlevingstips voor jou.

Cheryl A Schwartz, een voormalige stewardess bij luchtvaartmaatschappij United Airlines, geeft op het online forum Quora enkele tips over hoe je een crash kan overleven. Zo is het volgens haar cruciaal dat je weet waar je bent. "Ook al vlieg je al jaren mee met Boeing 747's, ze zijn niet allemaal gelijk. Elke keer je op een vliegtuig stapt, moet je het aantal rijen tussen jouw zetel en de dichtste uitgang tellen, zowel voor je als achter je, links en rechts."

Kennis is alles en zal je leven redden. Daarom is het veiligheidskaartje in de zetel voor jou zo belangrijk. "De veiligheidskaartjes vertellen hoe je de deuren van het vliegtuig kan openen en of je nog een extra stap moet ondernemen om de glijbaan te ontplooien. Weet hoe je de vensters boven de vleugels moet openen en weet hoe je moet ontsnappen", aldus Scwhartz.

"Een gebroken lichaam kan niet ontsnappen."

Voormalige stewardess Cheryl A. Schwartz

Zet je schrap

"Als je een zetel voor je hebt, kruis dan je handen op de rugleuning van die zetel voor jou. Laat je voorhoofd rusten op de bovenkant van je gekruiste handen. Als je hoofd ondersteund is, maak je minder kans op hoofd- en nekletsels."

"Als je geen zetel voor je hebt, leun dan zover mogelijk naar voren en grijp je benen vast achter je knieën. En gesp je veiligheidsgordel heel stevig vast."

"Bagage kan dodelijk zijn."

Piloot Patrick Smith

Vallende bagage

Bij een crash zal bagage naar beneden vallen, dus is het van groot belang dat je je daartegen beschermt. "Bescherm je hoofd, nek en rug met een deken, een jas of wat er maar voor handen is om een eventuele klap op je hoofd te dempen.

Om te vermijden dat er veel bagage naar beneden valt, raadt Schwartz aan om zoveel mogelijk handbagage onder de zetel voor jou te stockeren. "Dat is toch al één tas die niet op je hoofd kan vallen." Bovendien dient de bagage onder de zetel voor jou als een bumper voor je voeten en benen. "Want een gebroken lichaam kan niet ontsnappen."

"Soms verstijven passagiers in hun zetel van angst. Daarom is het zo belangrijk dat je al op voorhand weet wat te doen."

Cheryl A. Schwartz

Laat alles achter

Geen enkele bezitting is evenveel waard als je leven. "Als ik je met een computer zie tijdens de evacuatie, dan zal ik hem uit je handen trekken. We hebben een plan om in 90 seconden alle passagiers te evacueren. Dat plan is zonder bagage gerekend."

Ook piloot Patrick Smith raadt ten stelligste af om bagage mee te nemen. "In een situatie waar enkele seconden het verschil kunnen maken, remt bagage je af", vertelt hij aan Daily Mail. "Bagage blokkeert uitgangen en tovert de noodglijbaan om tot een levensgevaarlijke slalom."

De noodglijbaan is steiler dan je zou denken, dus wordt koffers gevaarlijke wapens als ze van de glijbaan glijden. "Zelfs zonder bagage raken passagiers gewond op de noodglijbaan", zegt Smith. "Een stuk bagage kan dan dodelijk zijn."

Bij de evacuatie is het belangrijk om je naar de dichtstbijzijnde uitgang te begeven. "Help anderen als je kan en loop zo snel mogelijk weg van het vliegtuig zodra je buiten bent."

Een noodglijbaan wordt een gevaarlijk wapen als je er bagage laat afglijden.
rv Een noodglijbaan wordt een gevaarlijk wapen als je er bagage laat afglijden.

Wacht niet op hulp

"De meeste crashes zijn overleefbaar. Maar toch vinden reddingswerkers in veel neergestorte vliegtuigen dode passagiers in hun zetel, zonder een schrammetje op hun lichaam. Soms wachten passagiers op een bevel. Soms weten ze gewoon niet wat te doen of verstijfden ze van angst. Daarom is het zo belangrijk dat je al op voorhand weet wat te doen."

Het vliegpersoneel is getraind om na een crash opnieuw het vliegtuig te betreden om passagiers te redden. "Maar bij vuur is dat vaak onmogelijk en dan kunnen we de mensen die nog in hun zetel zitten niet meer redden", besluit Schwartz.