Ga naar de mobiele website
^ Top

"Adembenemende grootste grot ter wereld weer bedreigd door massatoerisme"

thinkstock
De Hang Son Doong in Vietnam is de grootste grot ter wereld. Toch is dit indrukwekkend stukje natuur pas in 1991 ontdekt en in 2009 in kaart gebracht. Plannen om een kabelbaan aan te leggen naar de adembenemende plaats stootten in 2014 op enorm protest. Ze gingen toen de diepvries in, tot 2030. Maar nu duikt toch weer de vrees van het verwoestende massatoerisme op en is er een petitie gelanceerd om de grot te redden.

De Son Doong bevindt zich in het Phong Nha-Ke Bang Nationaal Park dat UNESCO werelderfgoed is. Het ondergrondse paradijs met een eigen rivier en ecosysteem strekt zich uit over bijna 9 km en is op sommige plaatsen 180 meter hoog. Er loopt een tunnel door van 4 km. Voorlopig mag maar één reisorganisatie toeristen loslaten op de kwetsbare grot om zo het bezoekersaantal te beperken tot een paar honderd mensen per jaar. Maar er zijn kapers op de kust.

Eerder wou de overheid al in 2014 een kabelbaan van zo'n 10,5 km naar het Phong Nha-Ke Bang-park aanleggen. Die zou ook delen van de Son Doong aandoen. Het project van 212 miljoen dollar zou volgens projectontwikkelaar Sun Group milieuvriendelijk zijn en zorgen voor duizenden jobs in het arme gebied. Maar zover kwam het dus uiteindelijk niet omdat de tegenstanders hun slag thuishaalden.

Toch kabelbaan?
Maar vandaag is er volgens Ryot opnieuw sprake van een kabelbaan die meer dan duizend gegadigden per dag naar de grot zou brengen. Massatoerisme dus, wat volgens milieu-activisten desastreus zou zijn voor het precaire ecosysteem van het grottenstelsel. Net omdat het zo verscholen ligt, wordt de natuurpracht nu redelijk goed beschermd.

Om de bescherming in de toekomst te handhaven werd in 2014 de Facebookgroep 'Save Son Doong' opgericht. Twee jaar later roepen de initiatiefnemers de Vietnamese overheid opnieuw op om ook de recente plannen van investeerder FLC Group af te wijzen. In januari werd een petitie online gezet om een en ander in de kiem te smoren.

Chris Miller/National Geographic Traveler Photo Contest
thinkstock
Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug