Leerlingen eten in brandweerkazerne

VERGADERZAAL WORDT TIJDELIJK SCHOOLREFTER VOOR HONDERD KINDEREN

In afwachting van een nieuw gebouw eten de kinderen tijdelijk in de kazerne.
Johan Anckaert In afwachting van een nieuw gebouw eten de kinderen tijdelijk in de kazerne.
Honderd leerlingen van de Parkschool in Zwevegem eten en spelen in afwachting van een nieuwe school voortaan in de... brandweerkazerne. Dat schept geen problemen wanneer de brandweer moet uitrukken. "De veiligheid is verzekerd", zegt kapitein Olivier Dorme.

Komende maandag begint de sloop van de feesthal in de Kouterstraat, waar een nieuwe Parkschool komt. Honderd leerlingen van de vierde, vijfde en zesde leerjaren moeten nu 's middags wandelen naar de brandweerkazerne om ze te eten in de cafetaria-vergaderzaal. Donderdagmiddag was de eerste keer.


Wat gebeurt er als net dan de brandweer wordt opgeroepen? "Een sirene en zwaailicht verwittigen de leerkrachten en leerlingen", vertelt Olivier Dorme. "Indien ze op weg zijn naar de kazerne of van de kazerne komen, moeten ze in de dreef tussen de Ommegangstraat en het oud-gemeentehuis achter de bloembakken blijven, zodat ze onze voertuigen kunnen passeren. Als ze aan het spelen zijn op onze oefenkoer, moeten ze achteraan het terrein onder een tent gaan staan. En wie net aan het eten is, moet in onze cafetaria blijven zitten."

De oefenkoer wordt tijdelijk gebruikt als speelplaats.
Johan Anckaert De oefenkoer wordt tijdelijk gebruikt als speelplaats.

Zenuwachtig gevoel

De leerlingen zijn behoorlijk onder de indruk. "Het is spannend", zegt Robbe Demets (10) uit het vijfde leerjaar. "We moeten goed opletten als de brandweer een oproep binnen krijgt, zodat we niet in de weg lopen. Hopelijk maken we zo'n oproep niet mee. Ik ben nu al een beetje een zenuwachtig", zegt de tiener.


"Het is speciaal om in de kazerne te zitten. De mannen hier helpen mensen door branden te blussen.Ik zou het leuk vinden indien ze wat tijd vrijmaken voor ons om over hun werk te vertellen", voegt Ella Haerens (10) er aan toe.

Ella Haerens.
Johan Anckaert Ella Haerens.

Dringende werken

Omdat de brandweer de kazerne laat gebruiken, regelt het gemeentebestuur zo snel mogelijk een aantal dringende werken als tegenprestatie. "We vervangen een poort, een deur en een schuifdeur, en frissen het sanitair op", zegt N-VA-schepen Johan Rollez. Lieve Duyck van het directieteam van de gemeenteschool Zwevegem, waar de vestiging Park deel van uitmaakt, is tevreden. "De kazerne is niet de meest ideale, maar gezien de omstandigheden wel de beste oplossing. Ik ben tevreden over de samenwerking met de brandweer", aldus Lieve Duyck. De leerlingen blijven in de kazerne tot juni 2016. Dan start de verhuis naar de nieuwe Parkschool. Die zal acht leslokalen, een refter, een speelplaats en een sportzaal hebben.

Robbe Demets in de refter.
Johan Anckaert Robbe Demets in de refter.