Eindelijk renovatie voor dierenasiel

BESTUUR SPROKKELT ZELF 350.000 EURO BIJEEN

Enkele vrijwilligers (in totaal zijn ze met 58) bij het gammele gebouw in de Avelgemstraat.
Henk Deleu Enkele vrijwilligers (in totaal zijn ze met 58) bij het gammele gebouw in de Avelgemstraat.
Dierenasiel De Leiestreek in Zwevegem heeft 350.000 euro bijeengesprokkeld voor een broodnodige renovatie. Eindelijk kan bijvoorbeeld het dak vernieuwd worden, want het regent binnen. "We zijn er nog niet helemaal, financiële hulp is nog altijd welkom."

Dierenasiel De Leiestreek, sinds 1979 in het gebouw in de Avelgemstraat in Zwevegem, blijft bestaan. Het bestuur heeft 350.000 euro bijeengesprokkeld voor een renovatie en krijgt het pand van de gemeente voor 27 jaar in erfpacht aan een gunstig tarief. Goed nieuws, want als de renovatie niet gebeurt, dan bestaat de kans dat Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) de erkenning van het dierenasiel eind 2018 niet verlengt.


Tail architecten uit Lendelede maakte voor de renovatie een ontwerp. De werken starten vandaag. "Er komt een nieuw en lager dak met een andere helling voor een betere afwatering", vertelt architect Curd Loosveldt. "Het dak krijgt zeven koepels om daglicht binnen te brengen, wat veel aangenamer is voor de dieren. Er komen ook veertig zonnepanelen op het dak om energiekosten te drukken. De bouwvallige muren worden opgeknapt en beter geïsoleerd. Het dierenasiel krijgt ook een aangepaste verwarming en ventilatie. En er wordt voor een betere akoestiek gezorgd", aldus Loosveldt.

Zo moet het gebouw eruitzien na de renovatie. Het ontwerp komt van 'Tail architecten' uit Lendelede.
TAIL Zo moet het gebouw eruitzien na de renovatie. Het ontwerp komt van 'Tail architecten' uit Lendelede.

Geen tralies meer

Ook in het plan: een nieuwe inkom en een nieuwe ontvangst- en voorraadruimte. Verder worden de tralies van de hokken vervangen door deuren in inox en panelen in glas. "Zodat het niet meer op een gevangenis lijkt", zegt Veerle Debaillie. Eveneens interessant: er komt een speelruimte buiten, naast het asiel. De vloer van 600 vierkante meter is er al, maar er moet nog een luifel komen. "Het dierenasiel blijft open tijdens de werken. Al is het wel mogelijk dat we een deel van de honden tijdelijk naar collega's brengen, zoals in Rekkem", zegt boegbeeld Veerle Debaillie. "En onze katten zullen eventjes een leegstaand pension in de Avelgemstraat inpalmen." Alle werken moeten tegen februari of maart af zijn.

Nog 40.000 euro gezocht

Het kostenplaatje van 350.000 euro is nog niet rond. En er is later nog eens tot 40.000 euro nodig voor extra werken vanaf april 2018: het bouwen van nieuwe kattenverblijven, de aanleg van een zwemvijver voor honden, de inrichting van een (verplichte) transit- en quarantaineruimte, het vernieuwen van een lokaal voor de dierenarts en de bouw van een educatief lokaal in het kader van het bezoek van scholen en groepen.

1.750 dieren in één jaar

Voor wie nog moet overtuigd worden van het belang van het dierenasiel, zie de volgende cijfers. Het dierenasiel werkt samen met politiezones Mira, Vlas, Gavers en deels ook Midow (enkel Wielsbeke). Dat was vorig jaar goed voor 1.000 interventies. Het dierenasiel heeft in 2016 liefst 1.750 dieren opgevangen. Mensen tot uit Nederland komen naar het dierenasiel, gekend voor de uitstekende zorgen, om een dier te adopteren. Het dierenasiel krijgt hulp van 58 vaste vrijwilligers en draait op een werkingsbudget van 280.000 euro per jaar. Wie het dierenasiel wil steunen, kan dat op rekeningnummer BE53 0010 7924 6753. Info: www.dierenasiel-leiestreek.be.