Cyclocross haalt top veldrijden naar Otegem

Voetbalclub mag tweede jaar op rij kantine niet openhouden tijdens de cross

Een deel van de organisatie van Otegem cyclocross bij een nieuw stukje van het parcours.
Henk Deleu Een deel van de organisatie van Otegem cyclocross bij een nieuw stukje van het parcours.
Maandag staat er Otegem met de Cyclocross opnieuw een jaarlijkse hoogdag te wachten. De organisatie heeft dit jaar met Mathieu van der Poel en Wout Van Aert enkele toppers beet. Enige domper: voetbalclub Blauwvoet mag opnieuw haar kantine niet opendoen, en dat zorgt voor wat discussie.

De organisatie hoopt op een topeditie. Deze moet de vorige doen vergeten. “Normaal hebben we zo’n 8.000 à 9.000 toeschouwers, maar door het dramatische weer vorig jaar waren het er maar een 3.000-tal”, zegt Eddy Defoor, ondervoorzitter. “Hopelijk zijn de weergoden ons dit keer beter gezind.” Er zijn een aantal aanpassingen gebeurd aan het parcours. “In de toekomst komt er een kunstgrasveld op een van de velden”, zegt Defoor. “Eens het zover is, kunnen we dat veld niet meer opnemen in het parcours. Omdat we daar nu al op willen anticiperen, loopt het parcours voor het eerst voor een stuk door het pas aangelegde speelbos en over een extra stukje richting Paperrestraat.”

Extra uitdaging

Er zijn - net als vorig jaar- drie bruggen. “Op de plaats waar de houten ietwat versleten brug vroeger stond, komt een duurzamer metalen exemplaar, dat anderhalve meter hoger is. Dat zorgt alvast voor een extra uitdaging voor de renners. Daarnaast blijven de trappen aan ’t Sprotje en de schuine kanten aan het voetbalveld dat wel nog aangedaan wordt, de andere uitdagingen.”

Spannender

Met Mathieu van der Poel en Wout Van Aert heeft de organisatie enkele toppers beet. “Maar overal waar van der Poel aan de meet komt, wint hij. De crossen bij de dames zijn wat spannender, en ook wat dat betreft komen bezoekers aan hun trekken. De hele vrouwentop komt, met uitzondering van de Nederlandse Annemarie Worst.” Er is toch een kleine donderwolk aan de zonnige cyclocross-hemel: voor het tweede jaar op rij mag voetbalclub KV Blauwvoet Otegem haar kantine niét opendoen. Een cateraar betaalt de cyclocross een aanzienlijk bedrag om het eten en drinken te mogen verzorgen op het evenement, en die duldt geen concurrentie. Gevolg: de leden van de voetbalclub mogen geen drank verkopen in hun kantine, en dat kost hun clubkas uiteraard een flink pak inkomsten.

Ondankbaar

“Vorig jaar was ons een oplossing beloofd”, zegt voorzitter Mathieu Salembier. “Maar die kwam er niet. Er is een voorstel gedaan hoor, maar dat was echt onredelijk. We willen hier geen grote heisa van maken, maar we willen wél dat mensen weten dat dit niet onze eigen keuze is. Inderdaad, andere voetbalclubs hebben misschien ook geen evenement zoals de cyclocross waar ze elk jaar hun kas kunnen spijzen. Maar wij hebben vele jaren de cyclocross mee helpen groot maken, en nu het evenement groot geworden is, worden wij aan de kant gezet. Dat is erg ondankbaar van de organisatie, vinden wij.”

Cateraar beslist

Ondervoorzitter Defoor betreurt de gang van zaken. “Het bedrag dat wij krijgen van de cateraar is voor ons een belangrijke bron van inkomsten om ons evenement te kunnen blijven organiseren. Het is de cateraar die beslist. Ik heb zelf wat aan de kar geduwd en geijverd voor een scenario waarbij de voetbalclub tóch de kantine kon opendoen, maar ze zijn blijkbaar niet tot een overeenkomst gekomen. Jammer. Maar ik vind niet dat ons iets verweten kan worden. Neem nu dat wij financieel in de problemen zouden komen, dan zouden wij ook geen drankenstandje mogen openhouden naast hun kantine op dagen dat er voetbalactiviteiten zijn, denk ik dan.”

Tickets kosten 10 euro in voorverkoop en 12 euro aan de deur. Om 12.30 uur rijden de ‘gentlemen’, om 13.45 uur zijn de dames aan de beurt, de heren volgen om 15 uur. Meer info op www.cyclocrossotegem.be
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.