Burgemeester met 272 stemmen: hoe reageert de Zwalmenaar?

Eric De Vriendt, 272 stemmen en toch burgemeester.
Frank Eeckhout Eric De Vriendt, 272 stemmen en toch burgemeester.
Lafaards, bedriegers en leugenaars. Het zijn maar enkele van de verwijten, die we donderdag hoorden bij het doorkruisen van Zwalm. Toch zijn er ook inwoners die de ‘move’ van voorZwalm, N-VA en CD&V+ weten te smaken. “Je moet het hen wel nageven, ze hebben het spel verdomd goed gespeeld", horen we hier en daar.

Burgemeester worden met 272 stemmen. Niemand doet het met minder stemmen achter zijn of haar naam in Vlaanderen. Met 8,8% is CD&V+ dan ook nog eens de kleinste fractie in de gemeenteraad. Met slechts één verkozene is Eric De Vriendt naast burgemeester meteen ook fractieleider bij CD&V+. Twee functies die de zestiger zomaar in de schoot geworpen krijgt om Open Vld buitenspel te zetten. Je kan voor of tegen de coalitie zijn, één ding moet je de drie partijen wel nageven: ze hebben van de euforie bij Open Vld gebruikt gemaakt om hun slag te slaan.

Maar wat vindt de Zwalmenaar eigenlijk van dit schouwspel. Tijdens onze rit door de glooiende gemeente merken we dat de meningen verdeeld zijn. In Sint-Blasius-Boekel houden we halt bij Paul en Micheline. “Allez meneer, serieus blijven hé. Dat zou toch niet mogen. Open Vld heeft zoveel gedaan voor de gemeente op gebied van sport en cultuur. Er zijn nieuwe speelpleintjes en een Finse piste. Dat Open Vld zondag geen tijd had omdat ze aan het feesten waren? Dat is toch zever. Ik weet zeker dat er al een voorakkoord was", zegt Paul.

De uitbater van de krantenwinkel rechtover de kerk in Munkzwalm vindt de politieke heisa best wel leuk. “Het zorgt voor extra verkoop. Dinsdag heb ik kranten moeten bijbestellen en ook vandaag is alles bijna weg. Over de situatie zelf spreek ik mij niet uit, maar je merkt wel dat de inwoners ermee bezig zijn.”

Dat merken en horen we in café Ysebaert. We bestellen iets aan de toog en horen bij een tiental oudere mannen aan enkele tafels verderop het woord ‘tsjeven’ en ‘de blauwe’ vallen. We stappen op hen af en stellen ons voor. Ze kijken ons wantrouwend aan en willen aanvankelijk niets zeggen. Maar na een traktatie komen de tongen toch los. Al gauw merken we dat we tussen twee clans zitten. “De Vriendt heeft gelijk. Ik zou net hetzelfde gedaan hebben. Nog eens incasseren en dan hup, met pensioen. Ze moesten maar slimmer geweest, de blauwe. Zet dat maar op rekening van Tuybens. Die grijze vos is zijn streken duidelijk nog niet verleerd”, klinkt het aan de ene kant.

Maar Patrick, duidelijk een blauwe, gaat niet akkoord. “Het is er los over en puur uit eigenbelang. Ik ben benieuwd hoelang deze coalitie gaat standhouden. Binnen de kortste keren rollen ze hier over de straat. Waarin ik mijn vrienden hier wel gelijk geef, is dat ze beter eerst een akkoord hadden gesloten. Feesten kon daarna nog. Maar dat zijn vijgen na Pasen.”

Leuk om twee kampen zo geanimeerd in discussie te zien gaan zonder ruzie te maken. Benieuwd of dat bij de heren en vrouwen politici ook lukt in de gemeenteraad volgende week.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Lauwens

  Kan men verwachten van een tsjeef; hij heeft in elk geval in praktijk gebracht wat de transmigrant Peeters in Antwerpen niet gelukt is. Ze kunnen hem misschien voor de volgende verkiezingen naar Antwerpen laten verhuizen. Het appartement van Kriske zal dan toch leegstaan als hij in Europa zijn bankrekening gaat spijzen.

 • Mario Bocque

  Waarom nog kiezen voor die schijnheiligaards. De kiezers weeral eens buiten spel gezet !

 • Jean-Pierre Vega

  Niet overdrijven he, trop is teveel

 • ROMAIN MANSSENS

  Is Zwalm nu gebaat met zo een club van opportunisten.CD en V zonder plus. Verkocht aan.....

 • johan baele

  Eerlijke politiek dat kan coalities maken weg ermee de kiezer word weer eens langs de kant gezet . Voor wie kies je dan nog.