Ga naar de mobiele website
^ Top

"Voltijdse job en twee kinderen. Mijn limiet is bereikt"

JONGSTE VROUWELIJKE BURGEMEESTER (32) GEEN KANDIDAAT MEER IN 2018

Burgemeester Karen De Colfmacker wil onder andere meer tijd vrijmaken voor haar man en twee kinderen.
Foto Thomas Vandewalle Burgemeester Karen De Colfmacker wil onder andere meer tijd vrijmaken voor haar man en twee kinderen.
Open Vld-burgemeester Karen De Colfmacker (32) is bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 geen kandidaat om zichzelf op te volgen in Zwalm. "Met een tandartspraktijk en intussen twee jonge kinderen, zou ik mijn taak niet meer naar behoren kunnen uitvoeren", motiveert ze haar opvallende beslissing.

Karen De Colfmacker zette pas in 2006 haar eerste stappen in de politiek. Ze was toen amper 21 jaar en studeerde voor tandarts. Dat Open Vld haar toen gevraagd heeft, mag echter niet verbazen. Haar vader is nog schepen geweest, haar grootvader was lid van de partij en haar overgrootvader was voor de fusie zelfs nog burgemeester van Meilegem. Na 6 jaar oppositie te hebben gevoerd in de gemeenteraad, werd ze bij de verkiezingen in 2012 gebombardeerd tot lijsttrekker. Een goede zet, zo bleek, want ze kreeg met 1.535 voorkeurstemmen veruit het meeste aantal stemmen. Haar Open Vld haalde 9 van de 19 zetels binnen en vormde samen met CD&V-Plus de nieuwe bestuursmeerderheid. De Colfmacker was toen 27, wat haar onmiddellijk ook de titel van jongste vrouwelijke burgemeester van het land opleverde. Toch beslist ze nu om de burgemeesterssjerp volgend jaar definitief naast zich neer te leggen. Ze kondigde het nieuws gisteren aan op het eetfestijn van haar partij.

Perfectionist

"Het was een moeilijke beslissing, waarbij niet over een nacht ijs is gegaan", geeft Karen De Colfmacker toe.


"Maar we moeten realistisch zijn. Naast de functie van burgemeester heb ik een zelfstandige tandartspraktijk, waarmee mijn dagen al behoorlijk gevuld zijn. Daarnaast gaat er ook veel energie naar mijn gezin met twee kinderen van 1 en 3,5 jaar oud. Dit samen met de voorbereidingen naar de volgende verkiezingen en de consequenties daarvan, zou een zware opgave zijn, waarbij ik andere mensen zou moeten betrekken. Vrouwen kunnen veel taken tegelijk, maar voor mezelf schat ik in dat ik aan mijn limiet zit. Perfectionistisch als ik ben, zou ik mijn taak ook niet meer naar behoren kunnen uitvoeren en dat is niet fair ten opzichte van mijn partij en de burgers", vindt ze. "Ik weet dat dit voor mijn familie, die mij sinds de verkiezingen van 2006 onvoorwaardelijk heeft gesteund in dit politieke avontuur, een moeilijk te verteren keuze is. Maar ik kan iedereen verzekeren dat het een persoonlijke en eerlijke beslissing is geweest, zonder externe druk. Deze beslissing heeft ook niets te maken met de kritiek vanuit de oppositie."


Op dit moment ziet het er naar uit dat De Colfmacker ook geen andere plek op de lijst zal innemen, al moeten daar nog gesprekken over worden gevoerd. "Zeg nooit nooit", zegt ze daarover. "Het is uiteraard vanzelfsprekend dat ikzelf en mijn familie met dezelfde gedrevenheid, steun en sympathie ten dienste zullen staan van onze ploeg. Mijn bestuursmandaat als burgemeester zal ik ook tot het einde vol maken."Meld een bug