“Inwoners op schandalige wijze voor schut gezet”

Open Vld grootste partij in Zwalm, maar toch naar oppositiebanken verwezen

Jo Duprez is er zeker van. "De drie partijen hadden een voorakkoord om ons buitenspel te zetten."
Frank Eeckhout Jo Duprez is er zeker van. "De drie partijen hadden een voorakkoord om ons buitenspel te zetten."
Het akkoord dat voorZwalm, N-VA en CD&V+ na de verkiezingen hebben gesloten, zet de Zwalmenaars op een schandalige wijze voor schut. “De term kiezersbedrog volstaat niet om dit schouwspel te benoemen. Dit akkoord tart elke verbeelding“, reageert Jo Duprez, voorzitter van Open Vld.

Coalitiepartners Open Vld en CD&V+ hadden in de aanloop naar de verkiezingen beloofd om eerst met elkaar contact op te nemen. “Dat is ook gebeurd", zegt CD&V-voorzitter Bernard Ardaen. “Open Vld beloofde terug te bellen, maar het duurde tot 22.30 uur voor dat telefoontje er kwam. Ondertussen hadden we onze prijs al opgedreven en wilden we de sjerp in plaats van een schepen“, geeft Ardaen toe. Toen CD&V zich maandag vastklikte aan N-VA, was het hek helemaal van de dam voor de liberalen.

Voorakkoord

“Het is duidelijk dat er een voorakkoord bestond tussen de partijen die nu de coalitie vormen. Wij hebben voorafgaand met al deze partijen inhoudelijke gesprekken gevoerd, over de toekomst, zoals dit overal gebeurt. Wij hebben er expliciet voor gekozen om geen voorakkoorden te sluiten en het niet te hebben over mandaten uit respect voor de Zwalmenaar. Ook zondagavond hebben we alle partijen gehoord, maar we werden op hallucinante wijze voor blok gezet. CD&V eiste plots het ambt van burgemeester op. Die man haalde amper 272 stemmen terwijl onze lijsttrekker maar liefst 1.101 stemmen haalde. Daarbovenop wilden ze ook nog een schepen. En dit voor een verliezende partij met nog slechts één zetel en een stagnerende partij, wiens beide verkozenen samen slechts de helft halen van het aantal stemmen van Johan De Bleecker", foetert Jo Duprez. De voorzitter van Open Vld heeft geen woord meer over voor zijn huidige coalitiepartner. “We hebben CD&V nooit laten vallen en hen  de kans gegeven eigen projecten uit te werken. Dit is Judasverraad.”

“Toen kwam voorZwalm op de proppen met een voorstel: drie schepenmandaten of de sjerp en één schepen. We hebben geprobeerd hierover te praten, het nog over inhoud te hebben en over de toekomst van Zwalm, maar dat was allemaal tevergeefs. Het is duidelijk dat CD&V+, N-VA en voorZwalm, al zondagnacht een akkoord hebben gemaakt. Dit gebeurde op basis van een voorakkoord", is Duprez overtuigd.

Voor Open Vld, dat zondag 39,5 procent van de stemmen haalde, is de kiezer het grootste slachtoffer van dit bedrog. “Het gaat deze partijen enkel om de postjes en het geld. Zwalm zal worden bestuurd door een aantal mensen voor wie niet het welzijn van de Zwalmenaar primeert, maar enkel hun eigen portemonnee. Bovendien zijn hun inhoudelijke standpunten compleet tegenovergesteld aan elkaar. Dit wordt een slechte herhaling van de laatste twee jaar van het Samba-beleid: onbestuurbaarheid, financiële verspilling, gebrek aan visie en politiek gekibbel. En dat gaan we niet laten gebeuren. We staan klaar om keihard oppositie te voeren, wanbeleid aan de kaak te stellen en binnen zes jaar de democratie te laten zegevieren“, besluit Duprez strijdvaardig. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gilles Standaert

  Het is inderdaad niet mooi voor de mensen van zwalm, maar het was indertijd voor Vlaanderen ook niet mooi toen decroo en beke afkwamen met hun "historisch akkoord" waarbij ze hun broek tot hun enkels aftrokken voor de ps.

 • michel De Blay

  Is dit dan democratie?

 • Rene Dannau

  en in Ninove is er geen bedrog.

 • stef peetrus

  De vld is zelf kampioen in het 'inbreken in besturen'. Koekje van eigen deeg zou ik zeggen.